Handle baby

Hi ibu2..camne yer ibu2 handle baby time berak kencing..saya ade pnyakit ocd.jadi gelisah bila fikir nk cucikan najis baby..saya dah 33 minggu..saya ade trtgk video di utube ustaz don yg mngatakan wet tisu bila kena najis baby akan berpindah ke tgn kita sbb basah..pastu tgn kita pegang plak pamper dgn seluar baby..najis berpindah merata rata..jadi cmne yer ibu handle..

11 Balas

Anak first, sy still x berani basuh punggung baby dekat direct air sebab x reti mcm mana nak pegang sebelah, mcm mana nak basuh sebelah, risau terlepas baby. So sy pakai wet tissue dgn botol air spray je bila nak tukar diaper baby. Lepas dah lap2 private part baby sampai rasa dah bersih, sebelum nak pakai diaper baru, sy akan lap dulu tgn dgn wet tissue atau basahkan tgn guna air spray then lap dgn tisu. Risau kot kat tgn ada lekat najis baby x perasan. then baru sy pakaikan diaper dan seluar baby. Baby dah 3 bulan baru berani nak basuh direct kat air 😅. Yg no 2 ni, masa awal2 lahir je pakai wet tissue dgn botol air spray. Masuk 2 minggu, terus basuh direct air je. Lagi rasa bersih.

Klau cara sya...klau njis anak sikit ja..sembur guna air botol sembur tu...lepas tu lap2 ngn tisu kering ja bnyak kali. ...sampai rsa bersih...tisu basah xguna sngat ...sbb kulit baby masih nipis dan sensitif...Klau najis anak bnyak...basuh bawah air paip ja..dah settle..👍👍👌👌

12mo ago

Tissue kering brand ape sis pakai.. yg betol lmbut tuk kulit baby

maaf tanya kt sni bby saya bru nk msuk 3 bln blh ke guna air paip. air paip rmh saya plk sejuk sbb sni kwsan bukit. klau ank perempuancm mna korang handle cuci kemaluan yg sllu melekat tahi kt kwsn belah dlm guna paip. satu lg czer blh ke cangkung lama2 basuh berak ank . tq

Mula2 lahir je pakai wet tissue and sembur air biase guna spray tu.. if dekat rumah better la lalukan air paip terus.. lagi bersih , takde lah merah punggung anak. Tapi ade je mak2 yg guna wet tissue sampai anak umo 3 bulan.. tu yg sy hairan..😅😅🤢

sye letak baby kt changing mat.. klua kn siap2 wet tissue dlm 5 keping, tissue biasa 3 keping, pmpers bersih 1, botol spray.. cre sye lap tmpt njis gne wet tissue.. da bersih spray gne air n lap gne tissue biasa..pastu pki kn pmpers.. da siap cuci tgn..

basuh je, lebih yakin bersih..mula2 pakai wet tisu juga sbb pk urus baby mmg kene pakai wet tisu, tp kulit anak xtahan..so last2 pakai air & lap dgn tuala juga terbaik..hanya pakai wet tisu time travel/klu xde akses pada paip je

Saya tak ocd tp agk pembersih bab tangan. Sentuh apa2 memg cuci tangan terus Hahahaa. Memg tak pakai wet tissue Mesti kena hala kan ke air paip terus utk buang najis Dan akan cuci tangan bersih2 berkali kali pakai sabun.

12mo ago

sy pon mcm awk padahal xdela kotor pon tgn tp ttp bsuh dgn sabun

Sy mmg pkai wet tissue je.. xlarat nk angkt baby bwk ke pipe..baby berat.. dgn perut czer nye lagi.. klo ade husbnd br mtk tlg dia buat.. spai skrg baby dh 9 bln semua husband yg buatkan mandi, basuh berak baby..

basuh je terus guna air dan sabun. tak ada masalah was was dah lepas dari tu. lagipun guna wet tissue ni tak bagus untuk kulit newborn..

mula² lahir lap dgn tisu basah je.. lpstu bljar lh slow² basuh dgn air.. lg bersih punggung dia..