Tips turunkan kuning

Asalamualaikum mommies semua. Sya suda selamat bersalin pada 05/04 secara ceaser . Skrg ni kuning baby tinggi , risau pula baby kena admit kalau makin tinggi . Esok pagi Kena check lagi . Bole kongsi tips utk turunkan kuning baby ? Sya bagi fully breast feed . Setakat ni pantang makan bubur , nasi & sup ayam .

13 Balas

Mommy kena kerapkan bg baby susu, dalam 2 ke 3 jam sekali. Dia byk berak kencing cpt la kuning baby turun. Baby kuning tinggi biasanya mmg kurang aktif, mommy kena kejutkan dia utk bg susu. Lpstu boleh bagi dia mandi air rebusan rempah cina. Sy baru cuba haritu, (bersalin 17.3) baby sy prem, dan kuning agak tinggi, Thanks God lepas ikhtiar mandi rebusan rempah tu baru 2 hari pakai, kuning dia turun dari 10 ke 4.8 😇 mommy jgn makan benda pedas2 dlu ya, mcm halia, lada hitam atau cili. Apapun, mommy ikhtiar la juga ya.. Semoga kuning baby cpt turun.

1y ago

hai sis :) boleh share rupa rempah cina tu yg mcm mana ya? sbb kalau nak search mcm bnyak jenis pulak herba cina kang

jgn mkn jamu , halia, dgn lada hitam utk smntara waktu... kerap kn susu 2 jam skli, mcm sy bby prem 36 minggu, kluar hari kuning nya 11, then 10.5, then 12.6, then 11.5 😂 mula ii full BF , then doc suggest bgi ank campur dgn susu formula, sy try bgi anmum lngkah 1, tpi tu lh bby x nk susu formula, nk susu bdn jgk... darah sy jenis B+ , doc kata kmungkinan jgk susu ibu pnyebab kuning turun naik 😴 pdahal bby kerap je susu n susu bnyk... bila dh bgi susu FM , smpai bengkak susu dpt huhuhu try lh bt yg terbaik utk ank

sy bru habis seminggu kuning baby.. sy amal kan pantang tanpa halia,serai,bawang² first keluar wad sy makan tu semua 2 hari kuning bayi tggi.. smpi masuk wad.. then suami amal kan masak kosong utk pantang.. just guna garam dn aji ja.. alhamdulilah kuning bayi turun walau sikit.. lg 1 sy bgi bayi susu formula (nurse suggst) susu badan setiap sejam dan susu lactogen .. alhamdulilah jgk mndadak turun..

saya pakai ini untuk mandian baby.. pagi pukul 7-8 saya jemur baby. lepastu siang hari saya bagi die pakai Pampers je. bagi keluar peluh. letak kat ruang tamu. tak buka kipas.. setiap 2 jam saya kejutkan baby bgi susu . alhamdulillah sekejap je turun kuning. makanan pun kena pantang. jgn mkn halia. benda panas2. ubat tradisional. jamu. .

saya bersalin 31.03 . Anak kuning 4.4 tu pun lepas keluar ward ,misi mai umah , kata kuning suh g klinik .. dari 220 , 7.4 kuning dh 180 , saya mandi kan dengan air rebusan belimbing buloh , susu badan, saya jenis darah o+ campur dengan kencing manis , mmg kuning akan tinggi ... semoga anak awak cepat sembuh dari kuning 🥰

sama la..tarikh lahir anak kita,petua dia..fully bf,mlm trutama nya 1 stgh jm atau 2jam.skali bgn kejut,mkin byk dia susu n berak .mkin cpt dia trun..sy ahad ni repeat balik,last kamis 7.5..kalau xnk bgn..sy bukak bedunh..bukak stokin..btw..dr anak sulung dh biasa anak kuning...ubat dia susu bdn je..byk2..

Waalaikumussalam. Sy jenis darah O+, mmg semua ank2 sy kene kuning. Utk ank2 sblm ni sy just jemur je. Tp utk ank yg latest ni sy mencuba produk Nahla balm search kt fesbuk. Alhamdulillah dgn izin Allah asbab sapu Nahla balm tu selama smggu kuning ank dr 193 drop ke 83. Selamat mencuba & berpantang.

hi nak tanya, saya lepas bersalin n baru keluar wad lepas check in 5 hari sbb jaga baby kuning. pastu dah rendah kuning doct suruh check lagi esok dekat klinik bdekatan. perlu hari2 ke pergi klinik utk check kuning baby?

Saya bersalin 3/4 ceaser jugak. Saya banyak bagi baby susu badan 2 jam sekali. Saya akan kejutkan walaupun baby tidur. Lepastu malam saya tidurkan baby tak tutup lampu. Alhamdulillah dalam masa 3 hari kuningnya turun

mandi kn baby dgn air rebusan daun inai. elakkan drpd mkn lada hitam dan kunyit. kerap kn menyusu 2 atau 3jam sekali.