kuning anak

Morning mommies! Sy delivery around 37 weeks and 3 days. Now, since 1st day baby ada kuning (104 - 268 now). Skrng kena admit, ada cara nak hilangkan? Bcause susu ibu blm lagi ada.

5 Balas

Terus bg susu ibu je. Susu ibu yg terbaik. Lagi bnyk bg, bnyk bby berak, cpt lah turun. Ank sy dulu umr 2 bulan lebih baru hilang kuning. Sy drah O, ank darah O. Bila dh prolonged jaundice, doktor buat ujian darah utk hati, air kncing smua normal. Bila ujian smua normal, tpi kuning lmbt turun jgk bmksd mmg jnis kuning lmbt hilang. So x perlu risau. Dulu sy mcm2 petua buat, tpi still lmbt turun jgk.

Maaf puan...sbnrnya susu puan tu ada tu ...mybe puan blh try berurut dan tetap bg bby hisap breast ye puan.... Sbb sucking dr bby tu peransang utk penghasilan susu...kalau ikutkan cara utk turun kuning mmg kerapkan bf bby..paling kurg tiap 2jam...kejutkan bby utk bf...bila bby kuning bby mmg akn asyik tdo je....kuning bby akn keluar melalui najis😊

4y ago

Okey puan, thank you. Iya 1st baby jd mcm ada rsa tough sikit. Mcm da rsa breast ne sakit da..

Ibu kna pantang mkn,halia,rempah ratus semua tu boleh mybbkn kuning bb naik sbb bb bf. klu bb asyik tido,perahkn susu n bg melalui sudu..kna set timer 2jam mesti bg susu dan kerap bgunkan bb,bb aktif blh membantu menurunkn kuning juga

Yakin diri dan teruskan menyusu ibu. Fasa awal ni susu kolustrum. Dia pekat sbb tu x nampak mcm ada

Teruskan penyusuan..urut² breast tu.