petua nak hamil

Ibu2 smua boleh kongsi x petua/ikhtiar nak hamil? ? Terima kasih

46 Balas

saya 2tahun.. xde amal pape pon sbb merancang tahun lps kene molar pregnancy ikot kan kene rancang 2tahun.. lagi 2bulan last checkup suami xnak merancang lagi.. ujung bulan 8 besama bulan 9 da lekat setahun jgk saya merancang nak bagi rahim btl2 sihat.. rezeki allah gantikan yang baru skrg da 12week.. syukur alhamdullilah

Salam mommy semua. I is ada sediakan grup wasap untuk kita sembang lagi rancak untuk kita bertanya or keep sharing ilmu bermanfaat sepanjang prgnt, ttc & sejak jadi mommy ni. Sangat dialukan mommy to be, ttcian & mommy already tuk join 🤗 Just click this link ☺️ https://chat.whatsapp.com/GC0ByPaLLG830Yfr6zx1xw

Sy ikut tips dari blog pasal selepas bersama isteri jangan terus bangun pergi bersihkan badan, kena tegakkan kaki untuk mudahkan air mani suami masuk ke dalam rahim. Dalam beberapa minit je. Kemudian tu, pergi la mandi. Tak tahu ni tips betul2 atau ikut rezeki masing2 untuk tersangkut. 😅

Kalau overweight kena turunkan berat badan sikit. Boleh beli OPK untuk check bila hari subur. Kena jarakkan waktu bersama 3 hari. Tidak boleh hari2 sebab akan menganggu kualiti dan kuantiti sperma suami. Yang paling penting jangan lupa berdoa supaya dikurniakan rezeki zuriat. 😊

Jaga kesihatan. Excersise Bmi kena okey. Jaga pemakanan. Jaga kebersihan miss v. Minum air secukupnya. Ketika bersama @ sblom doa niat dipermudahkan. Selepas bersama,jangan terus cuci dulu. Agak2 setengah/se jam baru cuci. Jangan lupa mohon padaNya.

Mcm sy ttc 3 tahun.. Just ubah cara hidup kite je.. Means makan makanan sihat sepenuhnya, diet bersenam utk kuatkan stamina kita bdn aktif dalaman pun sihat..., bykkan bersedekah.. Lepas 5 bulan alhamdulillah lekat.. Tq Allah.. :)

sis try mengurut, sepupu sya jns payh lekat alhamdulillah lps mngurut dlm sbulan 2 mcm to alhamdulillah ada rzki lekat jgk skrng dia tgh pregnant ank yg no 2.. tp yg penting cri tukang urut yg berpengalaman yg ada ilmu ya☺️☺️☺️

Saya amalkan doa Nabi zakaria, baca masa sujud yang terakhir. Alhamdulillah, setelah 5tahun lebih kami menanti. Allah kabulkan doa kami. Selain tu, kerapkan bersama ketika waktu subur. Inshaallah , moga Ada rezeki sis. Aamiin..

Ubah cara pemakanan.. Kebanyakkan penyakit datang dari apa yang kita makan.. Jadi ubah corak pemakanan, insyaallah badan akan lebih sihat.. Barulah hormon stabil dan mudah hamil.. ❤️

1st kena jumpa doc utk check masalah..lepas tue amalkan makanan sihat @ supplmnt brgntung pd masalah kita (klau ada masalah).Jgn cuba apa2 produk tanpa tau masalah takut makin teruk

5y ago

Jmpa doc pakar lebih baik..doc akan check lebih details..scan atas bawah,check tiub,check ovari,check sperm suami..sy ckp bdsarkan pglaman..sy check dkt klinik dr hamid arshad, scan bwah nmpk dekat ovari ada ktuln kecil ada endo..sbb tue sy lmbat lekat....sy google mkanan yg elok & xelok untuk pesakit endo..alhdulillah sy dpt hamil dh 30w..jgn mmbazir duit untuk produk yg bg testimoni yg brjaya hamil sbb lain org lain masalah..sy pn pnh bazir 2thn dgn produk mcm2....gud luck sis..🤗