Petua Kehamilan Ibu Hamil 3rd Trimester.

Petua mudah bersalin ke. Petua elak baby kuning ke atau apa-apa yang berkaitan. Terima kasih ♥️

5 Balas

kena selalu aktif berjalan.. bab baby kuning tu memang kebanyakkan newborn akan kena sbab Hati dorang masih belajar utk proses darah.. so tu bkanla masalah ibu tak amalkan mkn tu ke mkn ni ke.. cuma bila baby kena kuning kena kerap susukan biar dia kencing berak dgn kerap. tak payah pun jemur tgh panas la, mandi air itu air ini, titik air tu titik air ni.. tak perlu pun. guna susu ibu yg Allah swt bg sbg rezeki pertama si kecik tu..

anak sulung sy kena kuning. anak kedua saya langsung xde kuning. anak ketiga saya amalkan apa yg sy buat semasa anak kedua tapi masih kena kuning malah lg lama dari anak sulung. ada kata sebab jenis darah berlawanan dgn ibu sbb tu anak kena kuning. kalau anak kena kuning, pastikan susukan anak je. biar anak sentiasa berak2 utk buang kuning dia. takde petua utk elakkan anak kena kuning

3y ago

Betul alhamdulillah second child ni dah boleh adapt. Lebih relax compared to first child dlu. Terima kasih mommy 😘

Kalau org tua saya mereka sarankan mnum susu kambing utk elakkan jaundice, lepastu amalkan minum air rendaman kurma, minum sambil selawat minta dipermudahkan. Dh nk hampir2 tarikh bersalin tu boleh juga minum air kelapa bg baby keluar bersih aja, tak pun minum minyak kelapa dara. Selalu juga buat urutan perineum 👍

sy amalkan mkn kurma..alhamdulillah baby sy kuning 3 hari je...sy pn drh o..