petua nak hamil

Ibu2 smua boleh kongsi x petua/ikhtiar nak hamil? ? Terima kasih

46 Balas

Cerita sy,lps kawen(still bljr ms tu) 6month xde sangkut mungkin sbb duk stress psl bljr n pjj dgn suami, fastfood ape sume tu mungkin la satu sbb..hbis je bljr pindh duk dkt suami terus lekat tp rezeki xpjg gugur..lps gugur tu berpantang elok2 xlama lpstu lekat blk..ank sulg sy 8bulan tu, sy still diet eat clean jgk tup2 lekat lg ank no 2..pstu sbb ank rpt sy pakai fmly planning..dlm plan tu cmpur stress mkn dh xterurus bdn naik bagai dipam2 cecah overweight plk..2taun pakai fmly planning then sy buang n try ntuk prgnt blk..dlm ms 2 taun tu jgk sy belum dpt hasilnya..lama2 sy nk ubah blk kpd cara asal sy diet eat clean,senam2,mmg xstress sgt ms tu,xnk pk apa2 dh ad rzki lekat,xde biar je la sbb kn dh ada ank..ms tu jgk la sy xtau sy prgnt then buat kerja berat gugur lagi..lps gugur plk sy berpantang lebih strict,berat byk susut then alhamdulillah lekat lg..skrg 23w ank ketiga..mmg bg sy,faktor kshtn bdn yg utama dulu sbb haid jd lebih teratur,nk kesan waktu subur pun mudah(install app mcm flo atau guna opk),bykkan doa nk2 bulan puasa nti jgn miss doa tiap hari tiap mlm..usaha perbaiki diri kita dulu..mulakan dgn slow,jgn paksa dgn yg berat2 dulu nti bdn stress..cth mgu ni kurgkan air manis lebihkan air msk, mgu dpn,kurgkn scoop nasi,mgu dpn kurgkan jajan n fastfood,lama2 bdn leh sesuaikan dgn sume tu..jgn pk org lain gemuk boleh je prgnt,bdn org xsama,kalau kite jg bdn kite pun kite akn dpt faedah jgk lebih aktif, sht yg plg pentg ntuk bkl penghuni rahim kite..n kalau ada yg bkl ke tanah suci jgn lupa kirimkan doa sekali😉

Sy pun dah try byk benda.. Maybe sis boleh try mana yg ssuai.. 1)susu kambing + kurma (sy amalkan kjap je.. Xleh tahan yg pure.. Kembang tekak.. Heheh) 2)rebusan buah zuriat. (ni bau mcm coklat tp xde rasa) 3)guna opk utk trace ovulation 4) madu turki wawa zainal (sy & husband amalkan tiap hari.. Consume 2botol je.. Lepas tu lekat.. Tp miscarriage sbb angkat brg berat & tlanggar kat perut) 5) urut (tapi pastikan org yg ada ilmu ye... Sy ada berurut beberapa kali dgn org bbeza.. Dorg tekan mmg sakit... Last2 jumpa bidan kg.. Dia ckp peranakan sy jatuh.. Ada org sentuh @urut perut ke... Dia dah betulkan balik..sy urut lepas miscarriage.. Lepas tu melekat balik xde period pun) 6) bykkan rest... Jgn angkat berat.. Wlupun time tu xtau lg dah prgnant ke blom.. Takut bdn kita xtahan... That's all... Goodluck sis 💕💕

5y ago

Urut bidan kg tu dia main2 je kat perut... Tapi dia tekan xsakit pun... Mcm urut2 sblm ni

Ikhtiar cara sendiri boleh juga. Tapi apa yg penting berkat dari Tuhan. Sbb setiap anak anugerah dari Tuhan. Tuhan tahu jika manusia bersedia untk menerima anugerah dari Nya. Ada yg sampai 5-10 tahun masih xda zuriat, kerana Tuhan belun beri rezeki lagi. Bersabar dan doa banyak². Sis juga boleh belajar jaga ank buah ker, anak sedara mara, untuk persediaan dgn melayan karenah ank kecil. Ramai manusia kata ingin ada zuriat tapi tidak bersedia menghadapi rintangan sepanjang membesarkan ank,termasuk lah emosi suami isteri. Tggjwb bersama bkn hnya pda si isteri saja. Pengalaman sy mpunyai ank 5 org semua. Dari ank kdua, suami byk bantu, mmg byk yg perlu diajarkan kpd suami bantuan apa yg diperlukan, tapi itu adalah proses tggjwb bersama.

Sy bru kwen 12.10 dan rzki Allah bg awl...so apa yg sy bt utk dptkan baby, 1. Download apps period tracker. Apps ni utk kira cycle period kita, bila wktu subur, bila period seterusnya ( stkt sy guna ni mmg accurate) 2. So based on apps tu, apps tu akan bgtaw bila wktu subur..so mlm tu blh bersama.. 3. Lps bersama jgn trus cuci, kepit la dgn bntal ka apa...utk 30min/sejam...plg afdal biar je smpy pg... 4. Mkn acid folic dri skrg...atau klu blum kwen pun blh mkn jgk...(tp sy start mkn msa preggy je sb lmbt taw ttg acid folic) 5. Jgn stress, relax happy selalu 6. Banyakkan mntk dgn Allah 7. Last kali baca doa inna haza lariz quna malahu minnafad (doa murah rzki) Semoga berjaya

Jumpa doc, check rahim dulu... Kalau tak der masalah dalam rahim(normal) baru stat diet. Sy sebelum mengandung berat 125kg.. diet masa bulan puasa, makan nasi waktu sahur itu pun 1 genggam je..buka puasa just minum soya ,atau susu kambing dan minum air masak n kurma sebiji. Hari ke 30 puasa berat saya 117kg.. alhamdulillah, mlm raya check mengandung... Alang alang diet baik puasa sekali... Ohh, masa check rahim dekat doc tu check sekali dgn diabetic. Gula tinggi pun susah lekat... Ok..tq.. selamat amalkan.. jangan makan jamu.. jgn letak minyak panas dekat perut... Ok.. amal kan puasa, and diet sihat...

Cara sy dulu yang ada pcos + retroverted uterus. Kawin 2 bulan dah lekat. Alhamdulillah 1. Doa byk2. Doa specific sikit. Sy selalu amalkan ( rabli habli minladunka zuriatan thoyibatan innaka samiu’dua) 2. Byk buat solat dhuha. 3. Makan secara sihat. (Berat sy 43 je. Tp tak suka sayur suka makan fast food so sy tukar bykkan makan sayur) 4. Minum air rebusan buah zuriat (suami isteri kena minum. Beli kat shoppe je) 5. Minum jamu ratu royal v sebulan). 6. Exercise selalu. 7. Alert waktu subur. Guna opk. Atau cek lendir discharge 8. Lepas bersama baring dalam 15 min. Lastly, Relax je. Positive!

5y ago

Aah. Baby dah 4 bulan. Try lah tau. Inshaallah ada rezeki awk dan husb. Aminn ✨

5thun usaha...mkn taugeh muda yg buat sndri..air buah zuriat.clomid..tbuk kt perut +laps).furmon.mcm2 pil jamu..sntiaa min asid folic..x bjaya.diet sbulan je turun 8kg trus lekat wlopon bmi ok tp pemakanan yg x shat tu yg susah lekat.alhdulilah 19w..sy doakan yg mana sdang usaha ngndung berjaya dan yakin slagi ada rahim kite leh ngndung sbb sy pcos kiri kanan.tiub sbelah sumbat..berjaya ngndung dgn diet

5y ago

Berat sis brpa sblum pregnant

No sugar,no fast food,mkn syur byk,minum susu ,kurma,air 3L shri,cek ksuburan guna opk(boleh bli di shoppe),kuih2,kek hadkn or xyh mkn.zikir utk hmil boleh google.snman.asid folic utk 3bln sblm hamil bg rahim bsedia..suami pn kne buat jgk tips di ats bkn wife je,solat taubt,hjat,tahajud,sedekah pd kucing,mnusia.smbil bg kucing mkn smbil tu ckap la dgnnya.minta doakn utk kita.

Sy dlu naikkan berat badan, mkn acid folid, bersama suami waktu subur( download app kesuburan). Dan pastikan suami sihat. Suami sy dlu sblm sy dsahkan pregnant, dia sakit gg (gg berlubang) agak mengganggu dia,then lepas jmp dentist xlama kemudian sy disahkan pregnant. Sy xpasti, tp kami suami isteri percaya sakit gg dia tu menganggu kualiti sperma dia mungkin.

5y ago

Oh brpa lama sis mnunggu pregnant.. huhu. suami sy pn cmtu jg ada msalah sakit gg blubang.. tpi x pasti la kualiti sperma macamana.. sbb x prnh cek hosp

Walaupun 8 bulan brkahwin tpi sapa laa yg taknak anak kan . Selama 8bulan mcm2 jugak saya ikhtiar . Folid acid smpai stu papan habis . Msuk papan kdua sya beli mamom hope ni set suami isteri . Hbis priod sya trus mnum wktu subur , non stop bersama dgn suami . Alhamdulillah sekarang sya dh 6weeks . Semoga ada rezeki awak dan suami lepas ni 😍