cuci rahim

Ibu2 semua pernah Tak keguguran Dan kena cuci...sakit Tak?berapa cost ye?saya dh 8weeks...bleeding Dan Hari tu scan kantung nmpk kosong..kemungkinan doktor ckp gugur Dan kena cuci...perasan sedih Dan takut semua Ada..

30 Balas

boleh je tungku. saya hari2 tungku lepas keguguran. sebab nak habiskan darah cepat² ( time tu kat rumah mertua di kelantan , jadi nak habiskan keluar darah cepat2 nak balik kl balik ) . dalam seminggu camtu dah kering darah . lepas gugur tu saya start makan folik asid . incase lekat awal ( mak saya kabo kalau gugur cepat lekat ) , atleast dah prepare. lepas balik kl tu, saya set appointments untuk urut badan , naikkan peranak dan lembutkan urat . sekali je la sempatnya. pastu pregnant semula lepas sekali period. make sure sapu minyak angin kat tapak kaki jugak sebab membantu untuk keselesaan badan . makan pun make sure makan makanan pantang, panas² untuk elak angin . stokin tu kalau boleh pakailah lepas sapu minyak sebabnya lantai kan sejuk 🤗 ais kena pantang lama sikit . n tak tinggal jamu untuk kecutkan rahim ( elakkan beli jamu sembarangan ) . saya try jamu nenda , beli dari hq melalui Instagram sebabnya banyak yang kat luar tu tiruan punya tambah2 kat shopee

2y ago

tak sure la , tapi time pantang tu saya makan . sebabnya nak kecutkan rahim

Tak apa jngn takut kena bius je. Selawat bnyk" tak terasa tu sakitnya😊semoga ada rezeki lagi berdoa bnyk". Kena redah mungkin ada sbb kenapa dia ambil mcm sya kandungan luar rahim tpi masa tu amat menyedihkan. Kandungaan pertama yg sya nanti". Terpaksa di kasih gugur dn sya selamat melahirkan seorang putera. Ada hikmahnya d sebaliknya dugaan dn kenapa allah ambil dia. Yg penting sis kena redah dan sabar.doa yg baik" sis😍

Jgn takut, semua yg terjadi pasti ada hikmahnya.. Sy pernah keguguran minggu ke 9 setahun lalu.. Sy kena cuci rahim d KPJ.. X rasa apa pun sebab di tidurkan.. Ada rasa nyilu2x sikit saja lepas hilang bius ke-esokkan hari.. Alhamdulillah.. Sekarang tgh pregnant 7bulan..

Tak payah pergi swasta. Pergi hospital kerajaan jumpa doc tengok doc suggest apa. Musim2 ni banyak nak pakai. Jangan bazir. Biasanya hospital kerajaan lebih mahir bab ni berbanding swasta. Percaya lah.

1y ago

betul hospital kerajaan lebih detail lgi

Biasa doctor mnta tunggu sehingga janin gugur sendiri kalau bawah 12weeks xperlu d&c. Sy dulu gugur masa 8-9weeks juga dlm masa 5hari turun darah byk lepastu baru janin pun gugur sendiri.

Saya baru keguguran bulan mac hari tu n kena cuci ..buat dnc ..masuk bilik operation ..cuci tu tak sakit sebab dah bius separuh badan ..saya cuci dekat hos kerajaan ..rm30 jaa ..

2y ago

Hospital mna sis buat

Saya pun baru disahkan gugur 9 weeks. Dr minta tnggu sampai kantung tu gugur naturally. Kalau ada yg tertinggal baru d&c. Kalau gugur semua x perlu pn cuci. Saya doakan sis tabah ya.

Tak sakit. Sy buat di h.selayang.. doktor bius 1 badan.. sy tdo je. Sedar2 semua da siap.. yg sakit mase contrction tu la.. masuk ubat lalu bawah bagi longgarkan pintu rahim..

sy pernah miscarriage thun lepas.. mula2 doc seluk pakai mulut itik lpas tu ada serpihan kantung yg x dpt nk keluar so kena cuci doc bius epidural. x rasa apa2 tpi kita sedar.

masa miscarriage sebelumnie pernah cucirahim tapi dekat hospital swasta.Prosedur xlama dalam 2jam tapi masatuu Saya xsedar langsung so xad rasa sakit pun

2y ago

boleh saya tanya kos berapa awak buat di Hospital swasta