Tambah Hb supaya tidak low..

Sedangkan saya minum susu makan ubat tambah darah macam biasa..selain makan kerang apakah Cara untuk nampak hb cantik

15 Balas

Saya dari awal pregnant hb low. Dah try macam macam. Makan banyak banyak kerang, brokoli, bayam, makan ubat dengan oren, jus mamariam, jambu batu. Kafein pun tak ambik terus. Teh, kopi, nescafe terus tak minum and macam macam lagi lah yang bantu naikkan hb. Tapi naik sikitt sangat. Last last kena inject punggung. Alhamdulillah okay terus sampai bersalin. Cuma jgn risau sangat sampai stress. Selagi baby sihat and okay semuanya. Risau effect baby kalau terlalu stress. Doc akan main peranan dia.

apa2 yang bersusu atau ada kafein, jarakkan dari pengambilan ubat tambah darah dan makanan2 yg ada iron, supaya tak ganggu penyerapan iron tu. seeloknya ubat tambah darah & makanan2 yg ada iron ni makan dengan vitamin C, supaya bantu penyerapan iron dalam darah. contoh, telan ubat tambah darah + vit C, makan jambu batu sebelum makan kerang etc.

sy mse prgnant pun hb low .. sy mkn ubt tmbh drah yg hspital bagi tk naik2 .. pdahal dah ikut smua aturan mkn ubat 2 jam sblm atau slepas mkn .. susu pun mnum 2 jam sblum atau slpas mkn .. tetap same juga .. nurse tu sruh cube mkn ubt tmbh darah dgn juice .. tpi sy mkn dgn air rebina .. syukur smpai beranak , hb makin naik

Saya amalkan makan jambu batu.. seminggu sekali ke. Kalau ada appoinment KK memang saya makan jambu batu sehari sebelum. Hb maintain 12 lebih. Kk bg obimin dari awal jugak hehe obimin saya selalu makan sebelum tido jarak 2 jam lepas dinner 😁

awak ada makan or minum makanan & minuman yg mengandungi kafien x? macam (tea, milo, kopi, nescafe, coca cola, etc). if ada juga, awak kena gap kn dgn pengambilan ubat iron atleast 3@4jam

Saya mkn ubt tmbh darah sbelum tido, sy akn pastikn 2 jam sblm mkn ubt, sy tak mkn apa2. Mkn ubt tmbh darah dgn air kosong yg diperah limau nipis, Alhamdulillah hb maintain ok.

haritu saya cuba makan ubat macam biasa then makan 2 biji pisang. terus hb normal. selama ni mesti bawah 11

ada nurse bg petua dkt sy suruh makan kuaci .. dgn sy mmg naik .. dr 10.4 .. alhamdulillah naik 11.3

11mo ago

tq bagi pendapat

amalkan lauk hati ayam.. kurangkn minum berkafein dan makan ubat tambah darah tu dengan jus..

sy makan ubat ni setiap pg time perut kosong dgn air sunquick buat pekat skit tnpa gula..