5bulan dah makan

Hi ibu2.. nk tnya.. anak saya baru 5 bulan.. tapi mak sy dah bagi makan bubur..xpe ke.. ibu2..

5bulan dah makan
23 Balas

Anak pertama saya makan kali pertama umur genap 6 bulan. Mertua saya asyik nak suruh saya bagi makan anak umur 5 bulan saya tak ikut. Sampai masa memang bagi makan juga. Bukan nak bagi susu sampai bila2 kan. We as parent mesti tau yg terbaik utk anak. Sakit bersalin pun masih terbayang lagi. Jgn la sampai sakit kehilangan anak pula jadinya. Anak kedua saya ni dah nak masuk 5 bulan sekarang. Nanti next month baru saya bagi makan. Takda istilah bayi lapar nak makan pun kalau bagi susu kerap ikut keperluan bayi. Perut bayi masih kecil lg,usus pun belum kerja sempurna mcm org dewasa. Banyakkan membaca atau tanya doc atau nurse. Mereka lg banyak pengalaman dan berpengetahuan tinggi.

usus baby under 6m masih muda dan boleh jadi bocor... saya cakap sb tgk dgn mata sendiri n berkampung di hospital pediatrik.. kerana mak n nenek yg degil na bagi makan baby yg jd mangsa.. jadi renung2 kan lah 🙂 kesian pd anak jgn dgr pada org yg tua sb itu anak kita sendiri kan

Anak saya nurse bagi kebenaran makan seminggu awal. Tapi akak ipar (nurse kk jugak) kata kena tunggu 6 bulan jugak sebab ada kes usus baby problem sebab bg makan awal. So saya ambil langkah selamat tunggu jelah cukup 6 bulan

kalau ikut panduan dalam buku pink, tak boleh bagi sebelum 6 bulan. apa2 pun, ibu boleh rujuk doktor. kadang2 baby punya tumbesaran cepat, mungkin boleh bagi makan selain susu sebelum 6 bulan

Boleh je sis. Doc sekarang dah suggestkan anak makan awal, sebab baby sekarang perkembangan awal , dah kuat semua . Melainkan bila baby makan dia sakit ke tu kena tengok lah dulu.

Sy ade tngok video pa&ma doktr dlm video tu ckp boleh,tngok baby tu leher dia dah kuat klo dirikn tegak baby kple dia x trlentok,jadi baby tu dah sedia utk trime mknn,..tu yg sy dengar la..

nurse sy ckp paling awal pun dlm ngam2 6 bulan tepat.. tapi tulah mama sy sama mcm mak sis.. bagi awal.. tapi x byk sgt lh sbb kami remind2 konon nurse nasihat jgn dulu hahha

Kenapa bg makan awal sgt ya? Kalau doc suruh sebab ada masalah berat bdn, no prob. Tp kalau doc x suruh jgn bagi ya. Baby 6 bulan ke atas baru usus matang sis.

ala sis..jgnlh biarkn..seriau dh sy tgk bby kne op sbb usus pech nenek bg ccu mkn knji. umo 5 bln😥😥..tggulh 6bln nnt...

better bg air beras..rather than u bg mkn bubur..bubur tu texturenye berat..pekat...jgn dh bg br tanya..belajar dlu ilmu tu