Risiko anak kurang 6 bulan dah bagi makan ??

Hi ibu2 .. Anak saya baru 5 bulan tapi mak saya kata dh boleh suap makan .. Ade tak ibu2 yg sama mcm sye & mcm mne penerimaan anak2 sebelum 6 bulan dh bagi makan ?? Saya risau .

4 Balas

Anak saya usia 5 bulan 15 hari saya dah bagi makan. Start dengan bubur kosong yg betul² blend, lepastu campur carrot sikit. Then bagi tepung beras yang dimasak dengan FM anak. So far perut dia saya boleh kata tak meragam, berak kencing ok sebab saya memang monitor semua tu. Tapi lain baby lain system badannya. Anak saya ok tak bermakna anak yang lain akan ok juga. Biasanya kalau KK memang akan pesan utk bagi makan hanya bila baby dah 6 bulan. Tapi kalau jumpa private paediatrician, kalau anak dah boleh duduk and bila berdiri dah teguh badannya, dia akan suggest utk mula bagi makan walaupun baby belum berusia 6 bulan. Apa pun, perlu dapatkan nasihat doktor kanak². Saya ni pun mak saya dah bagi makan masa saya umur 3 bulan lagi. Tapi itu zaman dulu lah.

2y ago

sy pon bru nk start bg anak makan bubur kosong dulu. tp beras brand sumo dg titik evoo tu. ank bru 5 bulan 17 hari . dia diri pon mmg tegap kaki kuat dan duduk dah boleh lama sikit tanpa dipegang. kalau kita angkt mmg nk diri je. xnk duduk dah. nk try shari skali je. msuk 6 bulan tengah bulan ni bru bg ayam ikan . sbb sy tnya dr ,kawan sy nurse smua ckp dah boleh start bg

kena tnya dr. consult dgn dr . anak org tak sama dgn anak kita. umur yg sesuai makan 6 bulan. kcuali dr yg ckp ank kita dah boleh makan. ayah sy pon suruh kasi anak sy air masak,sy tak kasi. sy buat xtahu je. sbb bulan depan tengh bulan dah msuk 6 buln. bru sy bagi. walaupon skrg ni anak sy dah start pandai duduk dan kena support sikit ,bila sy tengh mkn ,dia cuba capai mknn sy smbil buka mulut dia. pon sy tetap tunggu 6 bulan

depends on kesediaan baby dan jenis makanan. saya pun dah bagi anak makan dari 5 bulan. anak hampir boleh duduk sendiri tapi dengan bantuan. jadi saya bagi puree sahaja sekali sehari. mula dgn kuantiti yg sikit, pantau pembuangan dia camne. setakat saya bagi takde kembung dan berak normal. masuk 6 bulan je saya terus bagi dia solid. so kita kena tgk jgk keadaan baby kita sbb semua tak sama

saya bgi ank saya makan umur 4bulan.. saya cair kan biskut baby.. skarang ank 5bulan sya bgi mkn nestum beras merah shari 2kli pgi ngn mlm buah plak sy bgi ptg..