Senaman ketika preggy

Hi ibu2. Nak tanya sikitlah, now saya dah 36 weeks. Saya perlu start buat senaman untuk mudahkan urusan bersalin tu start sekarang ataupun 37 weeks nanti ye? Contohnya senaman pelvic floor, senaman kupu2, squat etc. Saya ada cuba buat semalam and after buat tu terus rasa mcm baby ke bawah. Terkejut saya masa berdiri lepas bangun daripada buat senaman tu. Risau jugak terberanak awal 🤣

4 Balas

Senaman tu hnya mmbntu, saya pun mcm sis setiap hari morning walk dan 3 hri berturut2 bersama dgn suami dn buat squat.. alhamdulillah lps dri tu 1 cm bukaan pstu ajak somi jln2 cri bju raya hmpir 3 jm lbih jln pstu bleeding bile check 2cm bukaan pstu sya kena warded n mlm tu sya jln2 dn squat 500 kli 🫣.. subuh tu check bukaan dh 3cm. Alhamdulillaah dh slmt bersalin

sya 37 weeks dh buat snaman skit²..tpi tu la ingat dh buat awal bby nk kluar..rpanya dia mkin selesa ya kat dlam..smpai sminggu overdue..dh kna induce pn dia x nak kluar😂...last² doc pchkan air ketuban dlm 2 jam mcm tu trus 8 cm..

Ikut keselesaan dah tahap kesihatan awak. Saya dari early trimester memang aktif bersenam. Saya buat senaman ringan je. Alhamdulillah bersalin normal 37 weeks.

Better masuk 37 weeks sis.. cuma utk berjalan tu boleh je dari awal kalau xde ape2 mslh pregnancy