SENAMAN KAGEL

Haji mommies .. Saya nak tanya.. Masuk berapa weeks ye kena buat senaman kagel untuk cepatkan proses bersalin tu.. Takut start awal sangat kan, beranak awal plak 😃#ingintahu #seriusnanya #bantusharing

4 Balas

Senaman kagel klo dh trimester 3 jgn buat dah. Nnti lambat bukaan nk bersalin. Ni kwn sy physiotherapist bgtau. Mse awl2 pregnant dlu dia sllu suh buat bg kuat kn otot rahim.

Ibu pregnant digalakkan buat senaman kegel untuk kuatkan otot pelvis tu. Bila2 masa boleh buat. Senaman ni bukan untuk buka bukaan bersalin. Banyakkan membaca.

kegel utk kuatkan otot kt kawasan pelvis..awal2 pregnant la bgus utk mula. jgn risau xde la sampai boleh ter beranak pun.

Awak tahu x fungsi senaman kagel tu untuk apa? Kalau awak tahu rugi x buat awal2...