Sunatkan Bayi

Hi ibu2, na minta pendapat cikit, antara sunat masa bayi atau tunggu dia besar, mana lagi mudah dan senang jaga, ada x ibu2 yang ada pengalaman sunatkan anak masa bayi, macam mana cara penjagaan ye?

11 Balas

Sy takde pengalaman lg sunat kan anak, anak sndri pun dah 6 tahun tak sunat lg.. Lelaki.. Sbb mak kata, tggu dia dah tahu apa tujuan dia d khatan kan tu.. So maybe hujung tahun ni baru khatan.. Tp pengalaman sy assist khatan budak2 (lelaki) di klinik, its better to do early.. Sbb bila dah besar, dia akan start malu2, kulit pun dah agak keras, meronta pun agak kuat.. Dan berdasarkan apa yg parents2 cerita, bila dah besar, agak susah nak pantau, sbb dia akan malu bila parents yg buat.. So possibility to get infected to very high .. Kalau yg masih kecil, takde masalah, mmg meronta, tp easy to handle.. Luka pun dorg akan serahkan parents utk handle.. So sekejap je pulih luka..

Wktu bby sgt baik..cepat baik, x perlu nk berpantang, bby x aktif lgi jd luka xpt baik dan doktor pon ckp sense sakit bby x develop fully, so dia x sakit mne... lagi awal buat lgi bagus..sblm 4 bulan bby x bnyk gerak lgi.. sy buat cara sutureless.. luka tu pakai gam.. lepas sehari dah fully heal dah

Saya pernah terdengar kuliah dr seorang ustaz. Sunat kita sunatkan bayi seusia 7 hari. Penjagaan pun senang sebab baby tak makan bukan2 lagi. Dan luka pun kecil sbb size kemaluan kecil. Manfaatnya, nanti anak akan cepat matang dalam segala perbuatan dan tindakan. Wallahualam.

5y ago

Sory tanya. Bby gurl n bby boy dua dua bole sunat seusia 7hri ke??

Anak saya 3thun stgh da minta nak sunat sebab katanya nak ikut ayah g masjid. Dia asik minta so kitaorg try cari klinik. Rupanya byk klinik xnak terima bawah 5 tahun sampaila saya jumpa megaklinik zahran bangi.

4y ago

Xtau la tak tanya lebih..cari je klinik lain yg terima..

pengalaman sy ank sy lelaki usia 30 hr da sunat mmg senang jg n 7 hr da smbuh. time baby sng jg. alhamdulilah.. sy sunatkn ank di azzahra bangi..

Guna teknik laser. Lukanya pun cpt kering.

Baby girl sy sunat sebulan selepas lahir. Xda pantang apa.. Sbb baby kecik lagi. Klu baby dah start makan kena pantang makan rasanya

Sunat masa bby . Senang jaga . Laki ka prempuan ka .. 2 2 boleh .

bby girl mse dy bby bgos sis senang nk jaga luka dy n cpt semboh . klau bby boy sy xsaran kn . sbb adk sy 2org laki . sorg mse dy dh drjh 6 . kemaluan dy da matang wktu tu . adk sy lg seorg plak sunat wktu dy kecik kecian kemaluan dy mcm bantut smpai skrg .

Saya banyak tanya kawan2 memang recomend wktu baby buat dah.. cuma cara sunat tu kne tgk jugak mne yg paling ok.. either sutureless/clamp/laser/conventional