Sunatkan Bayi

Hi ibu2, na minta pendapat cikit, antara sunat masa bayi atau tunggu dia besar, mana lagi mudah dan senang jaga, ada x ibu2 yang ada pengalaman sunatkan anak masa bayi, macam mana cara penjagaan ye?

11 Balas

Sy takde pengalaman lg sunat kan anak, anak sndri pun dah 6 tahun tak sunat lg.. Lelaki.. Sbb mak kata, tggu dia dah tahu apa tujuan dia d khatan kan tu.. So maybe hujung tahun ni baru khatan.. Tp pengalaman sy assist khatan budak2 (lelaki) di klinik, its better to do early.. Sbb bila dah besar, dia akan start malu2, kulit pun dah agak keras, meronta pun agak kuat.. Dan berdasarkan apa yg parents2 cerita, bila dah besar, agak susah nak pantau, sbb dia akan malu bila parents yg buat.. So possibility to get infected to very high .. Kalau yg masih kecil, takde masalah, mmg meronta, tp easy to handle.. Luka pun dorg akan serahkan parents utk handle.. So sekejap je pulih luka..