Hb

Ibu2.. Help me.. Sy preggy ank nbe 2.. Skrg bru 11w+.. Hb sy xsmpai 8..harini 7.5 jaa.. Ubt klinik xblh mkan.. Sy xloya, xmntah, xpning.. Just mkan xlalu,, apa yg ibu2 blh bntu untk naikkn hb sy?? Lg 2week doc nk jmpa pulak.. Masa ank first,, hb hbis low.. Kt 10 mcm tu

25 Balas

Sy pun mcm ni masa awal prgnent. Smpai 1minggu x makan ubat klinik. Sy beli sndri kat phrmasi. Makan obimin je. Alhamdulillah. Hb x pernah turun. Mesti atas 11 padahal sy kurang makan syur tau. Apa lg makan daging dan ayam. Langsung x makan. Ikan je dpt trima. Buah pun dpt makan kuantiti sedikit je.

4y ago

Thanks awk.. Okk.. Sy cuba

Kalau ikut pengalaman saya..ini antara tips yang pernah saya ikut:- 1) Makan ubat KK bagi tu sambil di sulami dengan air perahan jus lemon atau sunquick. 2) Banyakkan makan buah2an dan sayur2an contohnya tomato, epal merah, limau, brokoli dan sawi 3)Minum susu kambing dicampur dengan kurma

Awk cube bli ubat kat farmasi..maltofer..rase2 coklat..da lengkap ngan vitamin n said folic jgk..Sy pn xley mkn ubt yg kk bg..n mkn jgk buah2an yg naek kn Hb..seafood..sayur..n air masak jgk jgn tgl..insha'Allah Hb awk kan naek..

Knp ye ubat klinik xbole mkn? Kalau ubat tu xsesuai, bole request dgn doc utk tukar ubat lain yg lbh sesuai. Selain tu amalkn mkn sayur2, ikan n sumber2 zat besi yg lain (bole google)☺️

4y ago

Bru tukar kmrin.. Alhamdulillah laa.. Okk.. Cuma pning2 je rasa

Mkn vitamin yg kk bg. Biasa iron tablet dan bcomplex bagus utk naik kan hb. Sbb ubat ubat klinik sis tak blh mkn, cuba mkn buah delima. Inshallah..

4y ago

Wc

Sis , telan shja ubat yg kk bagi tue. Cara lain , mkan daging , kerang , jambu batu , kurma & kekacang. Insyaallah naik hb sis . Good luck ☺️

4y ago

Wlcme 😉

Cuba sis minum pati delima gulsan tu..xmahal pn hrga dia,sbtol rm15 ja sy minum tu hb sy ok nk dkt2 beranak dh sy pn..

4y ago

Ok.. Wahh.. Smoga smuanya slmat.. Goodluck😘

Make sure kena makan sis ubat kk tuu. Makan dgn air limau/sunquick tanpa gula. Bahaya hb awk tu.

sis cbe mnum horlicks cmpur gn susu tepung amalkn stiap hari in sha allah hb mkin naik ...

4y ago

Okk.. Sy akn cuba.. Tq

Klw ada mkn ubat utk naikkn hb,jarakkn at least 6 jam dgn penambilan susu..jgn minum teh atau kopi .