Trimester Paling Mencabar?

Ibu2, first trimester lagi mencabar ke third trimester?

43 Balas

Semua mencabar bg saya. 1st trimester - severe morning sickness, kena bedrest jer. wajib makan Veloxin 2x sehari. berat turun mendadak sampai 12kg. 2nd trimester - Morning sickness on sampai 22w. then deman, batuk n selsema sebulan sampai kena drip n cucuk antibiotics. tapi time ni rasa kuat sikit sbb dah ada selera makan. 3rd trimester - Morning sickness datang semula, loya n muntah awal pg & lewat mlm. kena on Veloxin semula. dapat GERD jugak, mlm jer susah nak lena walaupun dah mkn ubat n gaviscon. perit ya amat. Dengan cepat mengahnye, perut tak besar mana tp cepat mengah. makan sikit pun mengah. Sbb sy ada asthma sama kot. Sekarang 34w, harap² 37@38w nanti boleh bersalin dah lah.. ☺️

first trimester malas dan mengantuk sepanjang hari...2nd trimester rajin sket dan mengantuk sepanjang hari...3nd trimester salu berangan klu bleh ubah2 perabot mcm sebelum pregnant tp xbleh nk buat sbb x berani nk tolak tarik yg berat2,...dan mata pun mengantuk sepanjang hari tapiii...tapi xbleh nk tdur nyenyak sbb perut membesar, kdg2 mengeras, mengiring kiri kanan pun x kne, mlm2 tdo smbil duduk,lenguh kemain belakang..😂😆

klau sy,3rd trimester..skrg bru msuk 36w..start msuk 30w tu,ya sllah seksa sgt sy rasa..hehe dgn nk bwk perut lg,cpt mengah,nk tdo pon xselesa..sakit pinggang sakit blkg smua tu xpyh ckp la..huhu mkin nk dkt due makin seksa..tp just enjoy the pregnancy..alhamdulillah diberi pluang utk merasai smua ni..

1st trimester muntah2.. slu msok angin n xleh mkn nasi 2nd trimester rlex2 jew.. slera mkn da ok.. da da xmuntah2.. aktif cm biasa.. 3rd trimester.. mse 7bln ok lg.. msok 8 bln slu skit pinggang.. skit bhagian ari2.. cpt pnt n slu rse mlas.. n slu msok angin tp xla trok cm 1st trimester

Klu sy trimester 3 sebab trismester 3 ni keadaan smakin terbatas. Kalau 1 n 2 bole lagi buat kerja senang hati, bjalan kesana kemari, naik turun tangga relax je.. skrg kalau bole mcm mau terbang saja 😂.. penatnya tu ya Allah..bdiri dari katil pun payah

Bg saya 1st trimester. Sebab time tu kandungan awal lagi. Kena jaga betul2 sbb sy ada pengalaman gugur 2x. Kalau 3rd trimester tu lebih rasa enjoy, tp bila duduk n nk bangun semula, pyah tau. Kena minta suami tarik tangan kita. Hehe

first trim fasa muntah mual, sec trim fasa makan tak hingat, masuk thirt mcm surrender dah nak naik motor kene angkat perut , mandi duduk , kaki kejang masa tidur 😂 duk memikir dah dekat due ... fasa 2 tu best hahaha

Masa first trimester, saya loya+muntah+sakit kepala time petang @ malam. Sekarang dah masuk second trimester, asyik letih, nak tido je. Muntah on off. Third trimester, belum tahu lagi. Harap dipermudahkan segalanya.

Semua mencabar. Firsts trimester - mabuk. Second - episod of bleeding sbb uri rendah. Third - Leaking sebab ketuban bocor. Tapi paling mencabar yang third ni kot sebab baby dah semakin besar. Perut dah makin xde ruang.

1st n 3rd.. 1st alami alahan teruk,xlalu makan,badan lemah. 3rd trimester perut makin buyut,sakit pinggang ya amat,sakit kaki,semua sakitttt laa . Dgn nak layan kerenah anak kecil lg,buat kite kdg hilg sabar juga. huhu

4y ago

skrg da 30w sis.. Anak umur 3y. Nak dpat adik,mcm2 pael dia. Sabar jela. Tp kadang2 mmg hilg sabar terus! 😆