lauk berpantang

Ibu2 blh kongsi tak apa lauk2 ibu2 berpantang czer???

8 Balas

Klo nk diikut kn ikan haruan dokter xgalakkn.. Dokter galakn mkn sanquik dri ikan haruan atau patinya.. Sy pantang sczer.. Mula2 ok.. Tp bl dh blik rumah lps 3 mlm sy msk hospital age sbb klip opert nya terbuka... Lpas sczer blik rumah, klo boleh jgn mandi dulu.. Dlm 2,3 hari.. Klo nk mandi tutup luka nya dengan plastik.. Dn lap kering2 duk dpan kipas.. Bagi kering.. Mkn jgn yg berkuah sangat... Banyakkn mkn sayur, buah2 pon mcm sanquik dn anggur hitam.. Sbb anggur boleh turun kuning baby.. Makan nasi jgn banyak... Klo mkn ikan pon.. Cari yg xgatal.. Sbb kat luka tu wlopon kdg2 xgatal..tp kadang2 merenyam.. Kat luka xgatal tp bahagian tepinya tu kdg gatal.. Jgn banyak bergerak sangat .. Klo batuk ke ketawa pengang pat luka nya tekap guna tangan atau bantal.. Ini pengalaman sy bersalin sczer.. Baby pon dh 5 bulan lebih.. Nk mkn ikan, cari kerisi, selar, charu, gelama, siakap pon boleh, tengiri pon boleh.. Klo msk ikn bakar, masak sayur rebus air tp air jgn banyak.. Cukup2 untuk sekali mkn.. Air masak sebenar nya klo ikut pantang org lm xboleh banyak minum.. Tp kata dokter air masak kena banyak minum.. Tp bukan yg sejuk ye..yg suam2.. Time mkn pon minum air suam jgn air sejuk.. Lauk sayur rebus, klo ikan, ikan bakar, stim, singgang atau pindang.. Klo tumis pon jgn letak minyak.. Tumis nya, letak sayur letak bawang, air cikit je, sayur brokoli, sawi, bayam, sayur yg org kdg2 buat sayur campur tu... Klo buat sambal pon.. Sambal ikan bilis campur bawang kecil, bawang putih, halia, jgn letak kuncit dn lada hitam, lada hitam panas, kunyit nt kuning baby xturun,

4y ago

Oo mcm tu..tq sis😘

Saya selalu mkn ikan tenggiri, sayur sawi masa pantang. Try elakkan makanan berangin sbb bersalin czer senang berangin protnya. Mknan yg buatkan sembelit atau berminyak pun better elakkan sbb susah nak mbuang air besar lepas czer. Telur dan ayam after 44hari saya slow2 mkn sbb takot gatal. Yg paling penting mkn byk buah oren sunkist atau vitamin c masa berpantang utk bg luka cepat sembuh. Alhamdulillah, luka czer saya elok je. Skrg baby pun dah 3bulan

4y ago

Brokoli ok je. Saya mkn jugak brokoli, ikan bilis msa pantang..

Mak mertua saya masakkan sup ikan haruan dlm seminggu pertama czer. Next ikan selar, ikan tenggiri, buat grill.. sayur sawi, lobak putih masak sup. Sy tak makan ayam.. pernah makan, tp tempat czer gatal n keluar nanah. Itu pengalaman sy lah. 😄

4y ago

Oo mcm tu ke...tq2

Mak saya 4 kali czer semua dia makan nasi berulang lauk ikan bilis masak tanpa minyak :) bila dah 2 minggu mcm tu baru mak saya makan sup2

Sy dulu sawi rebus dgn ikn bilis

ikn cencaru bakaq blackpper aym

ikan haruan ...selar..

Ikan tenggiri goreng