Perut buncit lepas beranak

Hi ibu2. 6 bulan lepas saya lahirkan anak kedua secara normal. Macam mana ya nak hilangkan perut buncit lepas bersalin ni? Buncit dia macam tengah pregnant 5bulan 🤣 aduhh stress sangat Masa anak 1st saya czer perut tak buncit langsung, anak 2nd ni normal boleh pulak buncit. Saya pon jarang2 makan minum manis2 ni. So far tak dapat lagi nak cari masa free untuk bersenam hari2 🥲 ada tips lain tak?

11 Balas

bersalin anak 1st,perut sy rata dan badan slim. bersalin anak ke 2,perut buncit mcm masih pregnant 5 bulan. sampai pregnant anak ke 3 kandungan baru 3bulan,tp perut nampak besar mcm 7 bulan. hikmah sy ada GDM awal pregnancy,sy amalkan LCNS dan minum air lemon suam setiap hari juga stop makan selepas pukul 7 malam,hasilnya lepas bersalin sy loss 10kg dan perut rata. bengkung yg sy beli langsung tak terpakai,simpan dlm almari je. yg tak bestnya,jiran tegur sy sakit ke sebab kurus sgt. hahaha

Takde tips lain sis selain jaga makan and bersenam. Mmg takde shortcut. I ckp ikut pengalaman, dulu anak first metabolism sy tinggi. Tak jaga makan and tak bersenam pun elok je. Lepastu makin tua makin membesar dgn jayanya. Perut pun buncit. Tapi beranak no 2 ni, sejak mengandung mmg kena cut sugar. Makan ikut keperluan. Mmg kurus dah dari before mengandung. Kena disiplin betul2. Sy ni ada hikmah kena GDM tu yg blh buat 😂

ada chanel YouTube nama Eleni Fit. Workout dia mudah dan sesuai utk beginner. 30 minit saja sehari. kalau x sempat habiskn sekaligus, buat 15 min pagi 15 minit petang. Kalau kata takleh muatkan 30 minit dalam sehari tu tak logik la kan. Menghadap fon, tengok tv pun boleh lebih dari tu.

5mo ago

weekend gi jalan kat taman dgn suami dan anak.. best pun best

Sy kan masa anak 1st masa tgh pantang punya la cepat kempis pastu kurus balik lepas anak dah nak masuk setahun berat sy naik perut pun naik blk. Sy rase cam lps bersalin mmg cepat turun cepat naik jgk la. Cuma hormon ni kadang buat kite terselera makan 😭 susah sikit

if tak sempat cari masa utk senam, buat masa bila2 masa kempiskan perut paling kempis, tahan perut tu nafas mcm biasa, tarik nafas hembus nafas pun semua kena tahan kempiskan perut. buatla selamamana blh tahan, buat setiap hari

Orang tua kata elok berbengkung untk elak perut boroi nanti lama lama perut kempis mcm saya,saya kerja hari hari pakai corset +plak kerja berpeluh jadi proses dia cepat and please cut sugar sbb sugar sebenarnya perut jadi boroi😬

5mo ago

Kalau macam saya ni anak dah 6bulan baru start nak pakai bengkung masih ada peluang tak nak kempis? 🥲😂

i share tips dr puan nilam bini retis azlan komeng.. try le kalo tahan.. # limau, halia,lada hitam blend sapu kat perut 15min cuci tapi sangat panas ye czer tak boleh buat tau..

healthy food, exercises regularly boleh google senaman yg mmbntu kempis kan perut, pakai bekung consistent and detox ✌️

Kalau selain bersenam jaga mkn tu jelah sis.. pastu pakai krim burn lemak kat perut mcm lotion pati halia.

Rasanya itu namanya diastasis reacti, search senaman utk diastasis reacti kt utube