Cyst detected

Hi ibu ibu . Saya disahkan mengandung . Alhamdulillah. Anak ke dua. Bru 7w . Tapi sy dokter scan bgthu sy ade cyst dah 4cm. Jenis berambut dan begigi. Ibu2 ade pengalaman mcm sy x . Boleh share mcm mana nak hilangkan cyst tu 🥲. Sbb bt saya terfkir2 tq semua . ♥️

2 Balas

Setahu sy cyst yg berambut & bergigi tu mmg takkan kecut, dia panggil dermoid cyst. Kalau dlm cyst tu cecair sahaja yes itu mmg boleh kecut & hilg sndri. Klau 4cm biasanya doktor akan pantau je dulu sama ada cyst tu membesar ke x. Klau besar better buang sbb cyst yg besar ada risiko utk pecah dan terpusing, boleh sbb kn pendarahan dlmn & jangkitan kuman. Bahaya utk ibu & baby. Sy baru je lepas operate buang cyst 4 mgu lps, alhamdulillah kandungan ok. Skrg masih mc & baby dah 20w

sama laa. tp xde pulak doc kata berambut n bergigi. detect on 8w cyst 7cm. follow up pakar on 16w . cyst dh mengecil 2cm. actually cyst in pregnancy normal je. xde cara pon nk hilangkan cyst. sb biasanyaa makin besar kandungan, cyst akan makin mengecil. sb tu kena follow up pakar. takut makin besar cyst tu. cumaa kalau sakit perut yg luar biasaa terus ke emergency ye. jgn bagi anak2 duduk atas perut. huhu

3y ago

Yeke . Alhamdulillah lege skit sy baca hehe. Hrap lah mengecil jugak & hilang terus . Bt masa skrg mmg saya jaga pemakanan. Cuma anak sy yg first tu masuk susu bdan dah suka duduk atas perut . Huhuhu