tempoyak

ibu hamil xdigalakkan makan durian..tp kalau durian yg dimasak mcm gulai tempoyak, bubur durian, boleh ke? prgnant 6bulan

16 Balas

2017 sy bsalin awal pd usia kandungan 22 mgu sbb mkn gulai tempoyak.. Mkn mmg x ingt apa2 coz fikir kandungan dh bsr & kuat.. After a week, terasa pinggang sakit & ade mild contraction berserta keputihan.. Actually keputihan tu ialah air ketuban.. Sy g mengajar as usual, kt skolah sy dh xleh nk bdiri. Minta dr GB nk balik.. Balik2 tumpah drh.. Naik ambulan & smp hospital bsalin kan baby syurga sy & hidup juz an hour..bkn nk ckp xleh mkn tempoyak, tp setakat rasa jer.. Mcm sy siap menghirup kuahnya smp bkali3.. Mungkin tu slh 1 asbab nk jadi.. Dan mungkin itulah yg ditakdirkan kpd sy.. Alhamdulillah thn ni sy preggy lg.. Musim durian happening je.. Tp sy x sentuh langsung..bau jelaa yg mampu.. Sy tanamkan kesabaran tgok kwn2 mkn mcm2 yg berasaskan durian.. Sabar jelaa.. Semoga kandungan kali ni sihat hga ke hujung kehamilan. Sbb fobia masih ada.. 😬

5y ago

InshaAllah.. Aamiinn..

sya mkn durian crepe jerrr... dah rsa dunia trbalik mngkin sbb sya tk mkn durian tapi sbb nak sngt try juga tapi indah nya dunia bila dah mlm risau satu rumah nampak sya muka pucat tak ada darah nasib lah tak ada apa2 dah 7bln lebih😅😅😅

sapa kata xdiglkkn mkn tu hehe sye stiap hri mkn durian..Elok je mkn tme pntg pon mkn boleh jdi milkbooster..Tpi mkn skdr bbrapa ulas..Boleh ambik jgn sebiji je mkn trus..Hehe..Smua boleh tmpoyk pulut durian

5y ago

Depa suh jgn pulun sebiji..tpi suh mkn beringt2..Atleast seulas dua ambik syart tu mksudnya..Heheh

Boleh sis...durian yg dah dimasak xde msalah..mse 5 month pn sya dah makan gulai tempoyak sya,6 month sbelum ni pn siap gagah ke dapur masak bubur durian..teringin sgt mse tu..hehe..😊

5y ago

Boleh..kerang tambah kan sel darah merah...

Sy dari pregnant 12weeks dah makan durian..so skarang dah 16weeks dah 4 kali makan durian...makan boleh tp berpada2 la..2 3 ulas sudah..nnyi esok lusa makan lagi..

Tu sama ja sis. Dh asasnya x boleh dimakan. Kalau dimasak pun still benda sama. Tp kalau teringin sgt, boleh ja mkn sikit. Jgn over, sudah...

Alhamdulillah msa 6bln dlu saya mkn tempoyak ikn patin. Baby sihat² saja dlm kndungn😅

mkn sekadar amek rs..jgn mkn satu mangkuk sorang2.. gulai tempoyakkn..😎 sedap.tu...

Saya hari2 makan tempoyak sis. Langsung tak tinggal. Sbb mmg hantu tempoyak

Klu dah masak, boleh je. Gulai tempoyak ya ampunnnnn bertambah makan!