Nk tanya boleh?

Hi ibu, 3hari sebelum saya nk bersalin saya dapat tahu ada gbs+ lepas tu. Baby saya warded sehari jee. Tapi masa saya ambik tu esoknya pergi kk baby saya turun berat dari 2.7kg turun ke 2.3 sedih sngt tengok anak. Hari ni dh 8 hari. Datg kk sebab nk check kuning, lepas tu terus hari yg sama warded sebab kuning. Lepas 2hari dia keluar wad. Lepas tu dia duduk rumah 1 hari esoknya cek kuning naik 301. Hmm terus Yang sedihnya doc doc macam salahkan saya dia turun berat banyak sangat hmm doc cakap 11% berat dia turun. Menangis saya dibuatnya. Tapi tadi sebelum warded berat anak saya dh 2.4 lebib. Masa anak takde jangan cakap lah air susu menitik2 habis basah bra. Sampai bengkak susu lah cita dia. Siapa ada pengalaman yg mcm ni? Ibu ibu buat apa ya? Share boleh!

7 Balas

normal berat baby akan mengecut sedikit dr masa dia keluar. mcm baby sy keluar 3.52kg. pergi kk nurse timbang 3.39kg awak. untuk kuning awak kena kerap bagi baby susu utk turun kan kuning baby. 2jam sekali kena kejut baby bagi minum susu. if baby directfeeding pastikan awak xtukar posisi penyusuan dgn kerap. biar baby menyusu dn lepas sendiri breast awak sbb nk dpt kn susu akhir. susu tu yg boleh naikkan berat badan baby awak. baby yg kena kuning mmg akan tido. awak kena gerak. nak kurangkan kuning baby kena kerap membuang najis.

1y ago

by the way sy gbs+ juga. sy start dgn contraction kerap. pergi hospital, doctor check dh 4cm. masa tengah tunggu nak masok labour room air ketuban pecah. mmg lencun kain pink hospital. terus panggil nurse sbb risau ada gbs+. kira masa masok labour room xsmpt on antibiotik pon. baby kena tahan utk pantauan 24j selepas bersalin. dn satu malam lg dkt ward biasa utk pantau incase baby ada pape. tp petang tu dh boleh discharge sbb baby okay. hmpir nk kena tahan sbb ada kuning. cuma time dkt hospital kuning tak tinggi. just continue check kuning dkt kk je skrg. hari ke 14 esok kena bawak baby lg skli. utk tengok kuning baby dh bawah 5 ke belom utk discharge baby