Salah saya ke ?

Saya bersalin 20/11 warded dari 19/11 -21/11 sebab induce .. dapat discaj 21/11 tapi anak kena kuning jd dia ada di NICU , dr cakap Boleh discaj anak sbb kuning tak tinggi .. baru balik KK dah panggil dtg untuk cek kuning esok tu .. As a 1st time mom macam koyak juga mental , kena pula tarikh 22/11 birthday saya lagi la koyak kena masuk waded semula jaga bby kat NICU . semalam 23/11 baru je keluar wad , dr kat hospital sendiri cakap saya tak patt masuk wad pun blh pantau kat kk je .. 24/11 nurse datg rumah suruh pergi lagi cek kuning baby , aku ni nak ajar anak menetek pun tak sempat makan aku macam tak terjaga , diri sendiri macam langsung tak terjaga .. baby kuning 10 semlam masa discaj .. penat serius penat dgn mak pun duk backup nurse cakap aku la salah aku lah ni … Aku as 1st time mom takde pengalaman korang rasa patut ke diorg buat aku macam ni 😭

5 Balas

Saya sama mcm sis cuma saya czer & now kuning anak masih 12. Memula kena check up tiap hari tp bila turun kena ke kk setiap 2 hari. Saya pun ada masalah latching sbb inverted nipple sampai bengkak susu & nipple crack. Yg ada now mak yg dah uzur tp husband very supportive & buat semua. CL pula belum boleh dtg sebab saya terbersalin 2 minggu awal. Of course stress kan sampai nurse kk yg dtg check tu ckp nampak saya tenang tp bp tinggi boleh kena sawan. Tips tenang saya tengok muka baby lama2 pujuk diri utk terus semangat demi baby & teruskan study semua benda. Maybe sebab saya dah pernah ectopic so tube sebelah takda. Nak dpt anak bukan mudah huhu tengok muka anak terus ckp mommy kuat untuk baby & surprisingly rasa badan kuat je gerak g kk gendong baby sakit auto hilang 💪🏻

saya pun first time mom bersalin 15/11. anak kuning sampai sekarang tak pernah jejak bawah 10 sbb saya darah O. mental mmg koyak kena ulang alik kk setiap 2 hari utk check kuning anak. anak pernah warded utk phototherapy. tapi dah discharge naik balik kuningnya sampai bacaan 17. dah sebulan lebih kuning masih tggi. tgh tggu ujian darah tgk apa masalah anak. harap semua normal. kita first time mom ni penatnya jgn cakap la. nak jaga baby, nak jaga diri sendiri. ni saya sampai rahim jatuh ni mungkin sbb lasak sgt, bergerak sgt. macam macam ujian. kena kuat semangat sbg ibu. minta suami selalu support dan bagi kata semangat. insyaAllah awak akan kuat hadap benda ni.

5mo ago

terima kasihh , kadang time time macam ni tanak banyak pun kita nak kata semangat je dri org sekeliling walaupun nampak macam tak membantu tapi sangat membantu 😌

BNyk kan bersabar sis.. Sy ank prtma 30 hr kuning dok ulng alik kk dok warded wad semua ambk drah cek tak habis2.. Sbb doc kta x normal kuning tingi dan lama sngt.. Msa tu sy brpntg sndr.. Alhmdllh ats izn allah saya mmou harungi nya.. Ank ke 2 plk kunng xtngi tp warded sbb kepla bengkk msa brsln sbb ddk lm dkt laluan.. Insyaallha bakl anak ke 3 brptng sndr jgk di samping anak2 tngh hyper lg nk mmbsr.. harp sy pon kuat mcm sblm2 ni..

Sama lah sis. Sy pun ank 1st baru bersalin premature 19.11 haritu. Dah lah berdua je ngan husband. Koyak gila bila anak nanges malam2 pastu dia xreti lg hisap nipples. Xtau mcm mana nak ajar. Dua2 xde pengalaman. Hari2 ulang alik KK cek kuning last2 anak kena warded tp ibu xleh teman. So kena balik. Dah lah kita ni czer. Nurse KK ckp mak rehat lah dulu semntara anak warded ni. Huhu. Tp rindu anak.

sis penat tu, sbb tu emosi xstabil. i feel u.. mmng kna kuat smngt sikit klu ank kena kuning ni. mmng ulang alik kk la cek kuning bby. dont wrry, ckp dlm hati.. semua ni akn berlalu juga.. sy pn prnh mngalami situasi mcm sis...