BABY DI NICU

Salam mommies, Siapa ada pengalaman anak warded di NICU sebab kuning? Anak saya baru kena warded sebab kuning tinggi 19. Selalunya kes kuning mcm ni berapa hari warded? Dan masa melawat tu boleh ke kita ambik dukung anak tu atau susukan dia? Saya first time anak kena warded sebab kuning tu. Harap dpt bantu share pengalaman. ☺️

17 Balas

Saya sdg alami.. anak kena tahan kat SCN sbb kuning,hospital kerajaan terengganu boleh melawat baby.. untuk ibu takde limit masa.. utk bapa hanya 10minit.. lahir 6/10, 7/10 kuning 120 sy dh discaj jd tinggal ank kat hosp, 8/10 kuning 174 sy bg susu, sy bawa tasneem balm n sapu2, 9/10 kuning 166 suami je yg pergi hantar susu perahan, 10/10 pergi kuning dah kurang tp kena on antibiotik pulak 2hari,dah start pada 9/10.. katanya harini dah boleh balik.. harap2 betul lah boleh balik.. selalu dpt harapan palsu je.. semoga ank sis cepat turun kuning ye..

2y ago

Hi, macam mana dgn anak? Dah boleh keluar ya? Semoga dipermudahkan urusan sis dan anak😊

Ni pnglmn sy bsalin bln 6 lps .masa bby nk warded, dktr akn suggest ibu utk stay skali dgn bby. Makan ibu semua disediakan mcm biasa, wajib nyusu kan bby tiap 2 jam. Klu kes ibu masih warded juga, ibu akn marmet & misi akn minta susu ibu utk dihantar dkt wad jaundice. Klu ibu xstay dgn bby, ibu/ayah hanya blh hntr susu ke wad shj. Masa sy, xde pelawat blh masuk wad jaundice. Masa discaj pun ayah tunggu luar wad saja.

da berapa hari ank awk ? boleh je nak pegang ank ..nak masuk wad nti kne basuh tgn and pkai baju plastik tu .. kalau kuning cepat trun cepat la kluar ward ..ank sy lps bersalin trus masuk nicu and 100% brgntung dgn oksigen ..msuk hri kedua dorg ckp da nmpk kuning so dorg on lampu trus .. hri kelima da discaj tapi kuning tggi 20.7 ..

Hai, boleh melawat, bisa lepas 24jam bawah lampu kita repeat smula darah nk tgk bacaan kuning. Masa melawat utk nicu boleh masuk sorang je biasanya, boleh susukan. Tapi biasanya nurse situ tk bagi kacau baby kalau tgh tido, nurse dah susukan dgn formula milk sana 2 jam skali

Klau dkt hospital serdang/ kerajaan, ibu boleh melawat utk susukn bayi 24jam.. ayah je ade waktu melawat.. ibu jgk boleh check in katil utk tggal bersama anak smpai dier discharge..sye pun anak kuning bln lps..3hari dlm nicu.. sye mkn tdo kt sne..

pengalaman sy.. baby dgn sy.. maksudnya dia letak dekat dgn katil ibu..siap.pasang lampu..so if nk bg susu mmg digalakkn.. lps tu letak balik kat lampu.. biasanya turun 9 - 7 dah boleh balik nti dia org suruh followup kat kk yg berdekatan.

anak saya masa hari ke-3 147 hari ke-5 160 hari ke-6 180 hari ke-8 201 trs msuk nicu 2 hari dah nak gila bila anak takde dalam depan mata lagi2 xdpt nak tgok 🥺 sis bertabah yer blh pm saya bgtahu tips hilang kuning

Terima kasih mommies yang respond dan kongsikan pengalaman. Ingat nak check in duduk dgn baby sekali, tp tak sempat. Anak dah boleh discharged semalam hehe alhamdulillah. Doakan anak saya cepat sembuh dari kuning 😊

wslm....ank sy pnh msok nicu tapi kes penafasan,,,,sminggu duduk nicu kt sana. .ank sy kena kuning alhamdulilah sumenya okay...boleh je dtg tgk baby dn bg susu, kt baby smoga ank awk sht slalu ye aminnn

kena rajin menyusu kan baby . spya kerap kencing dan berak , bila kerap cepatlah turun kuning tu . paling penting jangan stress2