Early pregnancy frequent urination

I just scanned and baby around 4-5 weeks old but i asyik nak terkencing, boleh katakan setiap setengah jam/jam akan pergi toilet. Until night time before sleeping pun jadi mcm ni, saya rasa penat walaupun baru, mcm mana saya boleh buat utk kurangkan ya? Is there anything i can do?

10 Balas

Takleh buat apa2 dah kalau dah pregnant ni. Enjoy je bak kata orng. Saya awal pregnancy pun asyik kencing2 je pastu lepas beberapa minggu dah kurang dah. Thn masuk trimester 3 ni makin kerap la kencing2 siap nak terkencing pun ade bila baby tendang pundi kencing. Tu blum part perut berat lagi nak membawa sana sini🤣 Enjoy je.

9mo ago

Penguin takpe comel, janji xbrpa sakit. Cuma nak jalan tu saya dgr susah sikit, ada yang sampai kaki bengkak2. Besar pengorbanan seorang ibu🥰 i wish you all the best, soon-to-be mummy!

Dah xde boleh buat apa2 lg awk, dia akn lebih kerap bila dah baby dah besar dlm tu. Even awk terfikir nak kurangkan minum air pun tetap akan kerap kencing jg. Tp x digalakkan sbb akan efek baby kat dlm, risau dehidration. Terpaksa sabar lah, berkorban dlu slma 9bulan bgtu..

9mo ago

Ohhh i see, ya memang tak sakit cuma rasa asyik nak terkencing🥲 saya tgh cuba fikir positive hehe

This happened to me too on my firsts trimester. Its one of the pregnancy symptoms so dont worry too much about it just that you need to go through it lah. It will get worse before it gets better not gonna lie. But it will get better so just hang in there okay mommy!

9mo ago

Ikr, but usually ppl would lemme know that 3rd trimester you’d feel the urge to pee more, but i already feel like peeing so often in my first so, im quite worried🥲 i will try my best, thank you!

normal, setiap 2 jam pon ada, masing2 kdg2 badan lain2, myb kerap kencing tp problem lain xde, alahan xde. different body different. bila pregnant n branak our body is not our body anymore. lepas branak anak lepas breast feed bru pasang badan balik.

9mo ago

So far xde alahan, cuma dada rasa makin membesar dan asyik kencing. Lega saya dgr ia normal. Thank you 🙏🏻

Normal , saya pun macam tu dulu klau bole nak je duduk kat toilet . Saya kat tempat kerja kerap asik nak terkencing kadang” malu betul lalu depan staff asik ulang alik pergi toilet hahaha. Alhamdulillah skrg 14w 4d dah kurang .

9mo ago

Saya dah rasa mcm nak berkampung dalam toilet dah ni😂 bagus la dia akan berkurang nanti, saya harap akan berkurang juga utk saya nanti

sy pon mcm tuu .. sehari dekat 10 kali pegi toilet masa awal2 pregnant, mlm2 setiap sejam pegi toilet 😅.. mmg tak boleh nak buat apa .. tp nt akn bkurang sndiri, no worries ..

9mo ago

hahahahaa .. itu lahh, rezeki .. tp ada cabaran dia stiap hari ..

normal kalau perut dah besar nanti lg seksa sis jalan sikit rasa nak ke toilet lg perut dah besar susah nak gerak , celah² semua sakit dah .

9mo ago

Tapi perut masih kecil, baby pun kecil lagi satu dot je msa dlm scan, boleh efek sampai begini ke? Normal ke ni?

normal tu nak tak nak tak bole kurang minum air. pampers dewasa ada jual tapi tula tak biasa nk juga buang air kat tandas

9mo ago

Pampers takut kena infection atau bed sores pulak, so mmg kena bangun juga nampaknya

Normal… sy pun sama..

9mo ago

Masa tahan sakit pulak, dia rasa x selesa sgt2 so kena juga bangun hmm

kencing kotor

9mo ago

Thank you for the kind wishes and doakan saya dan baby🥰 ya saya akan pergi checkup lagi next week mcm tu.