alahan...

Hye semua... Sye bru 20 tahun kandungan dh msuk 11weeks...mcm mne ye kalau sye x de selera makan tpii angin dh msuk kepala... Bila cuba makan dye muntah balik? Dh cuba mkn ubat tahan muntah ape semua msih kurang selera makan...kpd mommies yg dh berpengalaman selalunya dlm brp weeks kandungan tu kita stop alahan ye? Tak lalu dh mcmni hari2?

14 Balas

sy start alahan 6weeks... sgt terok smp warded... skang dah 17weeks, selera mkn masih xde... yg penting jgn biarkan perut kosong. boleh try kurma, oat, nestum, roti, buah2an ke... air jgn kurang dr 2L... mkn je ape yg sis rase selera... mcm sy dulu asyik nk mkn kat kedai, tp skang dah x nak makanan kat kedai, tp nak hak bakar dgn arang shj. pening my suami 😅😅

Minum air jus utk bg tenaga dan kurangkan lapar. Sy 3bln alahan xnak mkn. Mkn je muntah. Sampai berat turun. Doctor sarankan minum air jus. Byk kali pun xpe sbab kita x mkn. Jus tu utk tenaga. Klu dh ada selera mkn bleh kurangkan, takut kencing manis pulak😂. Klu nk selamat blender sendiri. Kita sukat sendiri gula😄

Mkan roti, buah, bihun, kueyteow atau sebagainya. Makan dalam kuantiti yang sikit tapi kerap. Saya dulu pon macam sis jugak. Takdak selera nak makan, makan pon selalu muntah jaa. Makan ubat tahan muntah pon memang tak hilang. Sampai 4bulan lebih ja terok sikit alahan tu. Nanti hilang la semua tu 😊.

Cba mkn buah ye. .skit2 pon jd. .atau meehun ke spghti ke mee ke . .sye kalo pregnant mmg dri awl smpai 5bln bln akn mnth2. .smpai gastrik semua. .mkn nsi mmg x bole trima lngsg. .jd sye mkn mcm mee meehun buah2 skit. .cba ye mommy..take care. 🤗🥰

4y ago

Sye yg first pling trok. .smpai brslin x bole mkn nsi. .mkn nsi mntah. .mkn nsi mntah. .yg kdua smpat smpai 5bln je. .yg ny smpai 5bln. .mcm asam2 sye x brni nk mkn. .tkt gastrik kn. .🤭. .2 la dye demi bby kn. .🥰🤗

Cuba makan makanan yang tidak mengandungi bawang putih. Muffin atau roti atau biskut. Saya pun dah 8 bulan ni makan muffin and roti je. Makanan lain semua kena tolak and muntah. Ohh ye satu lg makan buah.

Cube mkn mkanan yg boleh msuk,klau ad tringin ap2 ke mkn je.sy pn mcm ni lg biar ksong perut lg mnjadi angin dlm perut dan buat lg mual.sy masuk second trimester baru kurang alahan slera pn baru ad.

Try n error. Klu tak boleh makan nasi cuba makan roti. Roti kat kedai bakery ke, roti canai ke. And bykkan makan buah. Sy makan buah hilang loya. Tp bila salah timing, muntah jgk lepas makan 😅

Buah pun tak boleh masuk ke ? Tembikai ke. Jangan bagi perut kosong. Selalunya hujung 2nd trimester baru oke. Tapi ikut orang juga. Ada yang alahan smpai bersalin.

Alahan saya Hilang dalam 14 or 15 weeks cam tu..lepas je hilang alahan selera tu dtg membuak-buak..rasa nk mkn jer..smpai berat badan naik 4kg dalam sebulan😅

Sama la.. Sy pong skrg 11w.. Selera mkn xde lgsg.. Asal mkn je muntah.. Kadang smpai perut ni terase skt sgt🤤