Hamil semula lepas keguguran

Hye semua, apa ibu2 buat untuk positif kan semula diri bila hamil semula selepas keguguran? Sy gugur bulan 7 pada 6 minggu dan sekarang hamil semula 5 minggu. Sentiasa rasa takut. #firstbaby #1stimemom #advicepls

14 Balas

alhamdulillah sis, tahniah, buang perasaan takut, dan rasa yakin, syukur Pada Allah Swt kerana telah memberi rezeki pada sis secepat ini. saya pun ada pengalaman anak yg pertama gugur 2005 dan selepas 6 thn 2010 saya mengandung yg ke2 dan bersalin tepat pada hari anniversary..dan yang ketiga saya keguguran bln 5 2020 hari tu, tp saya tk tau pun pregnant sbb tkda tanda2 mabuk, dan saya still period mcm biasa.. bila nk raya tu perut sakit memulas2, dan saya ingat senggugut...rupanya saya keguguran, apabila saya ke tandas keluar kantung, dan saya terkejut sbb tk pernah tgk, dan pggl suami, suami ckp saya gugur dan bawa saya ke hospital. kandungan saya masa tu dah 4 bulan.. dan saya berpantang 44 hari..berurut dgn bidan kampung, dan beliau memberitahu 3 bulan lagi saya akan pregnant, alhamdulillah skrg saya pregnant lagi dah 15 mggu, suami tak beri saya buat kerja berat2, setelah menunggu 10 tahun.. semoga saya selamat melahirkan cahayamata saya ini. maaf panjang berjela pulak pengalaman saya ni..utk sis semoga sis jaga diri, jgn buat kerja berat, jgn lasak sangat, pemakanan pun perlu jaga, jgn makan benda yg tajam buat masa awal ni..😊

Sama macam saya sekarang. Saya miscarriage bulan june haritu, masa kandungan 10 weeks lebih. Dan sekarang saya mengandung Lagi Alhamdulillah dah masuk 13 weeks lebih. Mmg kadang-kadang selalu rasa takut & mcm trauma sikit kan. Tapi setiap kali rasa tu datang saya cepat-cepat doa, istighfar & selawat bagi tenangkan hati. Dalam masa yg sama berusaha jaga diri elok-elok. In syaa Allah ok. Sis kena kuat & sentiasa positive ya. Selalu fikir yg baik-baik, happy happy selalu in syaa Allah kali ni boleh lebih kuat & selamat sehingga bersalin. Take care ♥️♥️☺️☺️

sis pikir baik2 ja..sya bulan 6 gugur. bulan 8 saya lekat semula.. mmg sentiada paranoid..sbb kandungan sulung gugur sbb dari 4week duk spotting smpai 8week. jd bilan prgnant semula..sya lebih berhati2 dalam pemakanan,pergerakan..dan sentiasa cek tkot ada spotting lg. masa 8week jntung bdebar ja sbb nk skan tgk jntung,alhamdulillah sis,bkn takat jntung shj, bntuk beby pon dah jd..skarang dah 4bln dah kndungan..sis doakan yg baik2 ja

Saya pun penah gugur 2018 lepas masa kandungan 8week.. alhamdulillah lepas 2tahun, saya pregnant semula utk kandungan ke 3.. tapi still rasa paranoid sgt.. pegi kk konon nk scan nak tgk keadaan, tapi nurse x bagi even dh bgtau ada sejarah gugur sebelum ni.. nurse still x nak terima & suruh datang 18hb 1 ni utk bukak buku + terus scan skali.. dengar camtu terus jadi tambah down lg 😬

Sy pun ad pengalaman gugur... Tahun 2017, 2 kali... 2 tahun lps tu br mengandung balik... Mase gugur kali ke dua tu doc ckp sy jenis rahim lemah.. Doc suggest buat cerclage.. Alhamdulillah lepas 6 bln ddk dekat hospital.. Akhirnya berjaya jgk dpt sorang bby boy.. Raya pertama hari tu sy selamat bersalin.. Sekarang usia bby 6 bulan😄..

tahniah sis...kalau ikut takut n risau memng sntiasa da sis..tapi utk kekalkn mood kena sllu pisitf kn diri..yakin dan twakal smga allah lndungi baby kita yg kedua ni...rezeki kita sis lekat balik..org lain mungkn xsama..mungkn da yg tnggu lama nk ngndung balikk..jaga ksihatan n enjoy je sis..💪💪

kdg2 takut tu elok sebenanya..sy first pregnant konfiden sgt, buat keje rumah, angkat berat2 mcm biasa..masuk minggu keenam, ditakdirkan gugur..lekat balik lepas 3 tahun..so sy byk amek pengajaran, sentiasa beringat ada baby dlm perut..jalan pun slow2 je ahaha..skrg baby dh setahun lebih..

mmg mna2 ibu yg prnah miscarriage je tau perasaan paranoid tu sis.. sy pn prnh gugur bln 2. bln 5 tau pregnant blik. tp sy dan suami simpan smpai baby 4 bln bru gtau family. Alhamdulillah now sy dh 30 weeks. kne byk doa dan istighfar bila dtg pikiran yg bkn2. 🤗

jgn down . smngt kn diri . kali ni azam kn diri kne jge elok-ii . pkr suami , dia msti appy klau kndungn sihat & mmbsr . paling susah pon kne pkr , org lain bole xkn aku xbole . insyaallah awak bole . jgn ade rse yg buruk-ii jdie . rilek je bnykkn istigfarrr .

saya pun pernah gugur 5 minggu tapi pregnant semula lepas sebulan. alhamdulillah sekarang anak dah nak masuk 2bulan. sentiasa positif je. jangan buat benda berat and memudaratkan mommy. jaga diri baik baik ❤️