Anak Luar Nikah

Hye, saya tau tajuk ni agak merumitkan.. Tapi sebolehnya saya perlukan bantuan.. Saya dah tak tahu pada siapa nak minta tolong atau pendapat.. Saya hamil anak luar nikah, minggu ni cecah 8 minggu kandungan.. Nak buka buku pink tak boleh sebab wajib ada macam2 dokumen, nak nikah takut tak sah sebab sedang hamil.. Nak bincang dengan keluarga, risau bahaya yang akan datang.. walaupun orang kata ibubapa mungkin akan marah dan kecewa, tapi ibubapa saya berbeza.. Ada kemungkinan nyawa jadi taruhan, mahupun saya atau anak saya.. Tolong lah bagi pendapat yang sebaik mungkin.. Ada kawan kata sebaiknya saya gugurkan kandungan, tapi saya dan teman lelaki sebolehnya tak nak.. Kami kalau boleh nak simpan anak ni, anak ni tak ada dosa, kami yang berdosa.. Mohon tolong bantuan..

78 Balas

mcm kawan sye lah , mak pak bodoh .. hari hari solat hari hari gi surau . then kwn sye tu mengandung , mak dye buat mcm2 smpai lah gugur , smpai sanggup beli pil gugur .. sye tgk sendiri baby yg di gugur kan tu , cukup sifat .. sedih sye tgk ,, sye dh ckp dgn kawan better lari je dri pada buang anak tu , dh bersalin bg anak tu kt org lain dan dye balik rumah mak dye balik , tp kwn ni pun xnk juga .. sedih thu tak tgk bby dh cukup sifat kene buang mcm tu je , dh lah kene makan oleh babi .. ya allah 😭

4y ago

Makpak dia slh jgk.. Tp jgn libatkan hari² solat hari² g surau. Sb tu mmg tanggungjwb dia pd Pencipta. Wajib solat 5 waktu. Yg slhnya sb otak depa tak pjg. Sb mungkin parents nya nk jaga aib. Gila tak aib weh paremts kena camtu. Diconteng arang ke muka. Sbb tu ank² kena jaga maruah parents. Parents pun kena tegas dlm jaga ikhtilat anak anak.

One day mesti fmly akan tahu...maybe melalui msg atau WhatsApp kpd org yg OK and jelaskan dan minta bantuan utk sampaikan kpd ibubapa hal pregnant or direct to ibubapa lebih bagus. Beranikan diri dgn cara baik. Buka buku pink, kakitangan just nak buat kerja mrk and ada produce nya mrk akan guide. Jgn risau. Don't be stress during pregnancy. Relax. Take care yourself and baby. Pray. Now you are doing right thing - nak lahirkan anak then gugurkannya. Be proud. People will respect you.

macam kes abang sya dngn kakak ipar sy , dulu ayh dngn mk kakak ipr sy suruh kakak ipr sy ggurkan ank tu konon mngkin sbb malu , and fmily sy bkn islam tp straight je mmy sy mrh parent kakak ipr sy dia ckp “ kata malu kata tknk tanggung dosa , tpi suruh lagi anak buat dosa gugurkn kandungan “ mcm mcm lh mk sy mrh lst lst kwin pki wali hakim abg sy dh msuk islam . ye mula mula ayah kakak ipr sy tu tk blh trima lngsung tpi syukur skrng dia dh syg sgt kt cucu dia

Assalamualaikum wbt... Sesungguhnya kita semua x penah lari dri melakukan kesalahan... Hanya Allah SWT sja yg Maha Mengetahui dan Maha pengampun... Kalau kita lari dri masalah smpai bila pon kita x akan jmpa apa yg kita nak.. Oleh itu juz my opinion saudari pergi la berbincang dgn cara elok dgn keluarga kedua2 pihak... Sesungguhnya Allah akan permudahkan segala urusan kita jika niat kita untuk memperbaiki apa yg telah berlaku...Ingatan utk dri dan keluarga sy juga... Amin

Kita dah buat silap, jgn libatkan anak yg tak bersalah. Kawin lah dgn bf adik tu. Minta dia bertanggungjawab. Inshaallah awal2 kehamilan ni tiada masalah utk berbin atau berbintikan nama suami. JPN tahulah uruskan semua tu.. Kemudian, pergi buka buku merah mcm biasa. Kalau tak kawin pun boleh jer buka buku merah. Takda masalah. Kalau ada masalah, tolong jgn buat perkara yg bukan2. U should not give up to those who loved you and yourself.

xda masalah buat buku pink.. klau nurse tnya cakap ja korang nikah kampung.. xda sijil.. nanti baru buat .. Dorg kalau dh mngandung dorg utamakan kandungan.. mmg dorg akan buka buku walhal sijil itu ini xda.. dorg cuma bnyk tnya ja.. kalau nak jujur dgn nurse pun xsalah.. Fikir dulu kandungan nya.. jangan fikir takut nurse marah dll.. Appun nurse ttp akan buka buku.. Xda masalah pasal buka buku pink walau x kawin..

Untuk tutup malu boleh nikah.. Tp awk xbole sebumbung dgn "suami".. nikah xsah sbb awk SEDANG HAMIL.. sy x tau mne hukum org ramai yg Kate bole nikah wanita sdg hamil ni.. Selepas bersalin awk wajib nikah semula.. Baru lah mse tu awk bole bsama suami selagi awk x nikah semula selagi itu lah awk berzina dgn "suami".. Nauzubillah.. Nikah je nnti dpt surat nikah pink, awk fotostat, dgn IC suami isteri, buka buku Pink..

4y ago

yg sy fhm selama ni.. talak tak sah jika dlm keadaan hamil tgu lahir bru talak ggur... klu bab nikah ni mmg seeloknya rujuk pjbt agama je lah lebh jelas dan terang.

bagi sy yg kerja di hospital, check up wajib dibuat walaupun hamil anak luar nikah.. hanya pergi ke klinik kesihatan atau private dan maklum shj.. check up perlu dibuat bg mengurangkan risiko ketika bersalin sekiranya puan mempunyai masalah seperti GDM,hypertension, anak songsang dan sebagainya.. komplilasi boleh menyebabkan puan dan bayi puan maut..

Boleh je buka buku pink tanpa surat nikah.. Bwa bil eletrik atau air dan ic je.. Dr n nurse tak bising pun.. Cuma dia akan bgi buku tag kuning pstu set apoitment utk kaunseling.. Tpi takde apa cma dia nk thu kita ada niat nk nikah tak n so on.. Pstu nanti nikah dh bru update blik kt klinik tjuk surat nikah dan dr akn tkar tag tu jdi hijau.. Jgn risau ye sis

Pada pengalaman sye trdgr kes mcm nie masa kt hospital dulu kan,baik bukak buku pink dlu sbb tu yg pling penting dan mustahak.. Sye trdgr nurse tu bkn la mrh tpi dia nasihat.. Dia kata ape2 pon bukak buku pink dulu sbb ape2 nurse akn rujuk kt situ.. Dia dtg hospital dgn buku pink tkde,dtg sorang.. Nurse pulak yg risaukn dia.. Ape2 bukak buku pink dlu ye