Ubat kuat rahim Duphaston

Hye pakar ada bekalkan sy duphaston seminggu sebelum period. Sbb bacaan beta hcg 3.9. Duphaston ambil 3x sehari, skrg dh hamil tp masih baru dan masih ambil duphaston walaupun tak bleeding. Ada masalah ke ambil tp takde bleeding? Cuma saya ada history 4x keguguran early pregnancy

18 Balas

selalu baca ada sejarah keguguran doc bg ubat kuat rahim.. saya 2 kali keguguran berulang.. kali ni pregnt doc x advice pon any ubat kuat rahim cz xda bleeding.. tp alhamdulillah bby dh almost 13weeks.. semoga bby bertahan sampai bersalin.. aamiin

12mo ago

assalamualaikum.. sama mcm awk 2x gugur.. skrng dilema nk makan ubt duphaston ke x tgh hamil 4 minggu.. awk mmg xde makan ye dan mmg xde bleeding?

better teruskan sehingga doc stop. sy pn mkn ms pregnant 2nd baby. sblm dpt 2nd baby tu sy gugur 2x. Alhamdulillah 2nd baby (4th pregnancy) tu mmg ambik duphaston smpai bby dh nmpk kuat br doc stopkan ubat.

2y ago

Alhamdulillah.. Lega dengar dr org yg jauh berpengalaman 🤭

sy pn consumed duphaston sblm ni dr awal pregnant smpai baby keluar uri sendiri week 12...lepas dh keluar uri baby,tukar utrogestan smpai skrg...insert dlm vagina 2 biji sehari..skrg dh week 20..

Saya pon doc pakar bg duphaston & ubat cair darah even prnh sekali miscarriage.skrg hamil 2nd bby & dh 12weeks..so far ok. Spotting2 tu sy xprnh ade…baik masa gugur & hamil skrg.

Takde masalah pun. Saya takde bleeding tapi doctor suruh makan juga dari 6-10w tiap hari. Sbb before ni ada juga history miscarriage. Skrg dah 3rd trimester dah pun

2y ago

ouh..ok. terima kasih

Duphaston ni ubat hormon. Kalau hormon lebih banyak, mungkin perut tak selesa, rasa kembung, nak muntah. Tapi tak serius la kalau boleh bantu elak keguguran / hentikan pendarahan.

sy pernah gugur 2x.. preggy skrg dr bg 2x sehari.. tp dr swasta.. skrg 6 weeks.. lg sebulan appoitmnt dr buku pink so sepanjang tu sy beli dj farmasi je

hi, saya pun baru je start duphaston semalam. 2x sehari sebab ada spotting haritu. alhamdulillah harini dah takde. Doctor kata untuk kuatkan rahim.

2y ago

Sy pon ambil duphaston sbb ada spotting dari 5week. Skrg dah 9week spotting dh takda tp still makan lg sampai dctor suruh stop. Sbb sy penah keguguran. Selagi dctor tak suruh stop teruskan ja ambil duphaston. Utk kuatkan rahim.

Saya history 2x gugur, now pregnant lg doc kata terus abik duphaston immediately... Tapi saye nk cucuk terus InshaAllah isnin ni nk cucuk kuatkn rahim

ok je xde mslh.. sy sblm prgnt doc dh bg ubt ni.. lps prgnt sambung lg sb twin prgncy... smli skrg ni doc belum stop ubt tu.. sb sy penah 2x keguguran