Kerisauan Waktu Hamil

Hye Mommy ! Normal ke waktu pregnant ni rasa cemas, risau teramat fikirkan waktu nak bersalin nanti? Saya kandungankan anak pertama, risau saya terkadang sampai menangis. Risau apa akan jadi pada diri lepas bersalin nanti, selamat atau tak, anak akan okey atau tak. Bertambah risau bila terbaca di FB, banyak cerita pasal ibu yang ada masalah lepas bersalin. Hurmm..

10 Balas

Elak baca yg bg negativity dgn sis... Sebaik nya sis baca cara2 utk brsedia masa nak deliver baby, kedudukan tu, cara tarik n curi nafas masa meneran... Contractions tu xda penawar, sakit deliver tu smpai keluar anak bru lh hilang... Lps siap jahit semua, sis berehat minum panas mkn biskut kosong yg pntg refill semula energy utk sis blh bgn p g toilet n kencing... Ni wajib tau, sbb xnak ada darah ada d dlm saluran kencing.. Tpi masa tu msti ada org yg pgg bawa p g toilet tau, jgn seorg sbb bdn lemah n cepat pitam... Hahaha ok lh tu sj nak pesan hehehe...

Doa dan zikir byk2...jgn terlampau fikir dan stress..nant anak dalam kandungan terjejas dan fikiran sis lepas bersalin akan jadi xstabil..minta tenangkan diri,jgn fikir yg bukan2 yea...selalunya rasa cemas disebabkan kurang pengetahuan mengenai kehamilan,berlantang...nant sis rujuk nurse yg jaga sis..diorg akan bg info berguna sewaktu bersalin,pregnancy n berpantang☺️

Awk kne yakin yg anak awk akan sehat ,, Jgn fikir bukan2(jgn stress) sbb bby dlm perut dpt rase,,bsalinkn anak ptama yg sy tw di gunting kt miss V,,sbb kte xpndy lg nk teran,tp xrase sakit pun,,yg sakit ble dijahit tu yg sy xbleh lupe,,hadehhh... Kte mommy to be kne kuat,kne sabar,kne positive ,,,jaga kshtn baik2..

5y ago

Betul..time gunting tu tak sakit pon..sbb contraction lagi sakit.. sya ank first episotimi.. tapi jgn risau... Semua nya akan baik2 saja . Bwat lah urutan perineum.. nk lembutkan miss v tu.. nnti baby dh keluar..hilang semua rasa sakit.. jgn bnyak fikir n stress..lain org..lain caranya.. nnti kna drh tinggi pula😄

hi mommy! masa 3rd tri pun sy slalu pikir camtu..mommy dont worry too much..in sha Allah, bila sampai masanya mommy boleh hadap semua tu..mommy kena bykkn mbaca smthing yg +ve, teknik2 meneran, cara nk kawal rasa sakit contraction n mcm2 lg..bykkn berdoa & bzikir..in sha Allah, semuanya akan okay 😊

Think positif, amalkan senaman untuk mudah bersalin.. jgn baca kisah2 berkenaan bersalin kt mna2.. sbb akn bg kesan kt kita.. sya dlu suka bca , tp bila rasa takut sya stop bca..

First time.preggy mmg macam tu sis.. Serupa dgn saya juga.. Bila fikir2..just let it be je..setiap wanita akan lalui pengalaman ini. Rezeki Tuhan bagi..

Jgn risau sgt sis.. banyakkn membaca buku2 kehamilan.. cara bersalin.. teknik penafasan yg betul. Semoga persalinan sis nti dipermudahkn..

Sis jgn risau n stress..Norml rse mcm2 tpi jgn stress sgt nty ank dlm kndungn bhya..Lg satu jgn fikir buruk2 bnykkn berdoa smga smua baik2...

Normal. Tapi sebaiknya elakkan selalu berfikiran macam tu. Kadang2 tu kerja syaitan hasut hati dan fikiran.

samala sis sy pun baby first..nervous..tapi positive thinking ja mudah2han baby sihat2 ja..