Buku Pink

Hye mommy.. Nak tanya.. Boleh ke buka buku pink dkat klinik swasta.. Sbb husbnd risau nk bwa pergi kk dgn keadaan mcm skrg nyh.. Sme jewp ke klo nk buat pemeriksaan nnt..

11 Balas

Pengalaman saya la... Anak first better pergi kk bcoz of what... Kita x tahu kondisi kita semasa pregnant mcm mane... Even nak buat swasta pun tetap buat buku pink kat kk sbb ada rekod swasta didnt have... Bukan nak jadi apa2 if terjadi apa2 swasta x tanggung dia tetap akan transfer kita ke hospital kerajaan masa tu kita x tahu kondisi kita n bayi okay ke x... Saya anak pertama semua saya pergi sbb duduk kat area sg buloh kan... Scan kat swasta if anything x kene pun swasta then dia akan hantar refer letter rujuk hospital besar kerajaan... Saya hb too low, placenta previa type 3 posterior n bleeding... Dari situ hospital dah pantau ap yg perlu dibuat... Sampai saya 35 weeks doktor minx saya warded sbb keadaan saya patutnya kene rehat je sbb kene buat czer pada 38 mgu. Dikhuatiri bleeding yg teruk sbb dah pernah ada kes... So duduk la smpi baby saya lahir tapi saya minx transfer balik kg sbb husband pun outstation... Saya tranfer ke HOSP BATU PAHAT sbb sana pakar O&G ada...so bila lahirkan baby my baby ada masalah berkenaan oksigen n perlu procedure jantung dkt IJN... Saya pun tanya why my baby sblm ni x nmpk problem even saya dah buat organ cx detail... So jawapan consultant oksigen baby bergantung dgn kita x kan nmpk pada screen selain berlubang, perumah jantung atau injap problem... Hospital bantu dari A smpi Z... Keadaan kita x tahu masa tu kita perlu macam2 sokongan Mmg la x suka procedure menunggu tapi kat sini kita akan belajar semua bnda menjadi ibu, menjadi manusia n plg penting sbg Hamba-Nya.. NOW selepas 8 tahun anak saya sihat wlupun selama 6 tahun ni KK, HOSPITAL BP N HOSPITAL SERDANG, IJN pantau keadaan anak saya bantu saya... Bukan saya x de pergi swasta pergi juga ramai juga... Ramai tu maksudnya bagus la swasta tu so menunggu juga.. My daddy swasta KPJ... Tetap link juga dgn hospital KERAJAAN disebabkan ubat tiada di hospital kerajaan dptkan khidmat KPJ.. Rawatan tetap di HOSP JB (HSA).. Now saya pregnant no 2, happy kan tapi procedure saya mcm anak raja disebabkan kan kes anak yg pertama... Semua akan pantau dari KK sampai la Pakar x cukup hospital daerah hospital negeri pun akan pntau... Menunggu tu saya anggap berbaloi sbb utk make baby saya okay

4y ago

Sharing is caring kan🤗 saya suka sbb ada masih ramai yg x tahu lagi procedure perubatan swasta n kerajaan...sg buloh tu lagila penuh nyer org tapi klu ada sistem semua berjalan sempurna.. HSA hospital terbaik wlupun dia buruk sesgt tapi sistem dia terbaik... #saya bukan kerja government... 😉 Org government pun kdg x guna kan keistimewaan tu🤭

Boleh je...sy pom swasta je husband bukan senang nk hntar pegi kk..klau swasta xde kena tggu lama2 doc dengan pembantu dia pom layan kita leklok sbb kita byarkan..tp make sure tnya detail bnyak2 psal kandungan tu ad stgh doc dia bkn jenis mak2 tapi alhamdulillah sy dia ambil berat..cari yg murah tapi berbaloi

Rasanya KKIA sekarang syarat ketat bila nak masuk. Hanya yg ada appointment je boleh masuk & husband pun tak dibenarkan masuk tanpa sebarang urusan. Wlaupun kkia free tapi nurse & doc sentiasa ambik berat. Tiap trimester dorang akan buat lawatan kerumah utk check keadaan ibu mengandung.

Boleh jek. Cuma klinik swasta bukunya warna warni. Hehe. Asalkan ada buku yg ada tulis details pasal kandungan kita. So, x dek masalah nak bukak kk atau swasta.

Buka kt swasta ..tk dpt pegng buku tu ..mcm gn sya ..kna buka buku pink yg baru kt kk ..mnta slip dri swasta utk buka buku pink kt kk ..supya memudhkn kja juga

boleh ja..cma kos mhal la ckit..tp mudah bg mereka yg kja ssah nk dpt cuti sbb swasta sabtu ahad pun kdg2 boleh gk..trpulang mna2 pun ok

Sy pn buat bk pink kt klinik swasta....cuma time jpe doctor je suami kne tggu kt luar...ble nk scan, suami bleh masuk skali

Saya buka buku pink dekat KKIA. tapi KKIA saya bangunan asing dengan bahagian lain. Alhamdulillah, ok.

bole je .sy buka buku pink di swasta .takde buka kat kk .janji tiap bulan buat cekup n detail.lengkap

Boleh je. Xde masalah. Cuma kat swasta mcm warna2 ada. Takdela warna pink aje. 😁

4y ago

Btul2...buku pink sy ade bunga 🌷😊😊