D&C operation

Hye mommies, Sekarang sudah 11 minggu janin dalam rahim, masa minggu 9 Dr check baby xde heartbeat & dia bg 2 minggu utk keluar sendiri, tapi tak kluar, tadi saya baru scan & dr sruh dtg lagi 2 minggu since saya xde simptom & bilik operation pun penuh. Soalan saya bahaya x janin dlm rahim sampai 13 minggu. Masa check janin size 8 minggu saja.

6 Balas

Doktor extend 2 minggu, in case kalau dpt kesan heartbeat. Tapi kalau dlm 2 minggu tu dah mula rasa tak sedap badan, bleeding atau mcm contraction/senggugut teruk awk kena standby ya sbb itu mungkin tanda² keguguran. Apa² discharged yg keluar mcm darah, ketulan & sebagainya boleh ambil gambar & take note ciri²nya. Mcm sy bila keguguran sy ambil gambar semua yg keluar & bila doktor tgk gambar, scan rahim dah kosong langsung tak perlu buat dnc sbb dikira complete misscarriage.

yep takda apa. dulu sy mcm puan juga. mungkin dlm 2 minggu ni janin akan mengecut & jatuh sendiri. kalau jatuh, cepat2 bawa ke emergency ya. nanti doc akan check samada masih ada sisa/dah bersih. yg jadi bahaya kalau janin dah jatuh tp takda tindakan selanjutnya. tu boleh sebabkan jangkitan.

Sama kes mcm saya. Cek janin xde heartbeat masa 9week tu. Tapi doktor x suruh tggu janin jatuh sendiri, dia terus bgi appointment utk dnc selang 4 hari. Tapi saya sendiri cancel appointment dnc tu sbb nk scan lagi 2 mggu 😅 masih xpercaya baby dh takde huhu

2y ago

Semoga dimudahkan🤲🏻

Hi sis,,tawakal dan doa banyak2. Mudahan dlm tempoh 2 minggu ni ada rezeki utk baby awak. Saya masa 13w pun tak dpt detect jantung. Doktor suruh dtg smula lepas 2 minggu,Alhamdulillah dah ada.

2y ago

Hi sis, masa check 13w size baby ikut minggu dia ke?

Lebih kurang saya. Last scan takda heartbeat 8w. D&c masa 12w. Alhamdulillah takda apa. Cuma kalau rasa tak sedap badan ke demam ke cepat² ke hospital.

Awak ada tanya doktor tak?

2y ago

Ada..dia ckp xde apa2..sbb dia extend lagi😔..cuma nak tau ada yg sama experience mcm saya ke?