Anak belum bercakap

Hye mommies, anak saya nak masuk 1 tahun 6 bulan tapi dia mcm berat mulut nak bercakap..saya ajak sembang, saya nyanyi, saya tunjuk flash card, buat bunyi haiwan tapi dia mcm tak ada nampak kesan..setakat mama, papa, mam mam tu dia tahu..saya ajar dia buat bunyi kucing, anjing xpernah dia tiru, tapi dia pandai panggil kucing buat bunyi guna lidah yang 'tcik tcik tcik' tu..saya ajae buat meow² mmg xikut..dia xpandai lagi cakp nak atau xnak..kalau xnak dia geleng kepala je..nak susu ke ape ,dia xpandai mintak..saya hari2 ajar tunjuk botol susu, saya ckp susu, tunjuk botol air dia saya ckp minum/air..tapi kalau setiap kali dia na susu, dia ambik botol bagi saya sambil tepuk tangan mcm mintak sambil meragam..saya risau sagt..tengok anak sepupu dengan dia beza sebulan tapi da boleh ckp mummy, tak nak, no,jangan..nak susu, siap bagi barang kat nenek cakp nah nenek..saya mcm wauu..pandai nya ckp baru 1 tahun 6 bulan..tapi anak saya, dia faham arahan, bila suruh kemas mainan,saya ckp simpan, dia simpan..saya ckp jangan dia stop xbuat...n dia tahu fungsi kasut pakai kat kaki, dengar bunyi fon dia ambik letak kat telinga konon jawab call..kalau lagu head shoulder knees n toes tu pandai dia tunjuk semua..hairan dia xbercakap...na dengar dia panggil saya mama dlm 1 hari pun susah..kalau dia nangis kuat sangat saya xlayan baru keluar panggil mama..maaf panjang sgt..saya 1st mom..jadi banyak yg saya kena belajar lagi#advicepls #firstbaby #pleasehelp

2 Balas

Bila upcoming check up anak awak?

1y ago

I see. Ya, doktor akan buat ujian M-Chart. Anak kita sebaya. Upcoming checkup bulan 7 ni. Anak awak faham arahan tu satu perkembangan yang positif. Awak teruskan berkomunikasi dengan anak. Sentiasa ada eye contact. Setiap anak perkembangan tak sama. Check up nanti boleh raise your concern pada doktor.