MACAM MANA NAK BUAT ANAK KITA BERCAKAP?

Anak saya, umur 2thn2bln. Dah kerap bercakap ngn dia. Mostly dia nak apa apa, dia akan tunjuk je. Macam nak susu, dia akan tarik saya, suh baring and tunjuk mulut dia. Nak mknn, dia ajak p dapur. Then tunjuk apa dia nak. Lau nak ajak papa makan, dia akan sebut je papa. Lps tu tunjuk2 mintak papa dia pegi meja makan 😂

2 Balas

Jumpa doc utk tau dia speech delay ke x sbb certain cara perlukan terapi. Bg saya cara nk bg anak byk bercakap, bg dia kerap berjumpa org lain jugak. Misalnya keluarga terdekat. Sbb anak2 sy bila jumpa org lain, lps tu mesti ada kosakata baru dia belajar. Terutama umur2 belajar bercakap. Tp kalau dia tak bercakap langsung mmg kena rujuk pakar. Kalau dia guna gajet kurang2kan, kalau dia tgk kartun jgn bg tgk kartun yg tak bercakap mcm pingu, shaun the sheep. Anak puan sebaya anak saya dia baru nk masuk 2y2bulan bulan 2 ni.

Patut kalau umur 2 tahn dah boleh sebut ayat paling kurang 2 perkataan. Macam , “nak susu”… Dan tak silap saya umur 2 tahun doktor akan check speech anak di kk…