ANAK 2 TAHUN GENAP

Ibu2, saya ada pertanyaan, adakah ank saya dikategorikan sbg speech delay atau ada ciri2 autisme? Umur dia dh 2 tahun, setakat ini dia dh boleh cakap Papa, nak, jom, sama, maceh,amin, 1-5, zikir lailah tu dia boleh follow n zikir2 lain. Mcm abc ada la bunyi sikit2. Tapi mcm nk susu ke, makan ke..panggil mama ke, dia xda panggil pun walau dh ajar bnyk kali. Tapi semua arahan mcm suruh bagun,dudk tidur, kemas, mandi semua dia faham & ikot. Senang cita dia mmg faham. Cuma tula beberapa basic word mcm nk susu, dia guna bahasa alien dia tu... Normal ke? Atau dia mcm speech delay?

1 Balas

Genap 2 tahun? Parents faham X Bahasa alien dia? Mcm anak sy dulu, Sama mcm ni juga tp sy faham Bahasa alien dia. Mcm 'kita' maksud dia 'minion'. Walaupun ms 2y3m dia still mcm Tu, masuk 2y4m dia boleh buat ayat tiba2. So mommy daddy just keep on bercakap dgn dia ok?

4y ago

Tulah sy risau juga. Tp dia mmg xde aboide eye contact dgn kita n mmg faham je ape kite ckp. Cuma sptutnya nk susu tu dia blh ckp, tp dia xck lg. Bnde2 lain ada jgk dia cakap