Acne menyerang !

Hye mommies, this is my 1st pregnancy. Ada tak mommies yang bila pregnant muka naik acne. Kadang stress juga bila tengok cermin tapi kena redha and enjoy my pregnancy. Ada tips tak nak kurangkan acne.

6 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Hormonal acne due to changes inside body bila pregnant. Agak susah nak hilang berdasarkan pengalaman dan kata doktor sebab hormon. Tak perlu risau sangat sebab sekarang pakai mask dan disarankan duduk rumah. Minimal make up kalau keluar sbb tak nak sumbatkan lagi kulit. Cleanse muka macam biasa 2 kali sehari dan guna cleanser mild sebelum solat. Pastikan muka sentiasa bersih, otak tak serabut dan enjoy the pregnancy. Ni tips utk muka lebih baik. Acne mungkin tak hilang semua dan akan sentiasa muncul tapi at least kita sudah ambil langkah-langkah penjagaan muka supaya acne yang naik tu kita tahu ianya semata-mata sebab hormon saja.

Baca lagi

Normal sis , sy muke punye la flawless .. time ngadung terus naik jerawat punye banyak , pakai skincare apa pun tak jalan . Tgk cermin rase nyampah 😂 bile dh bersalin jerawat tu surut n skin sy dh nk back to normal balik . Baby amek seri ibunye 😁 .. #babygirl

Saya.. mmg stress tgk cermin tapi tak nak pikir. Nasib baik musim covid boleh cover jerawat ngan pakai masks 🤭😂. Kalau tak, dah lama tenyeh ubat jerawat tapi chemical tinggi kan.. so mommies kena sabar. Nnt hilang sendiri.. hormon kita tgh tinggi tu..

normal sis.. awl2 peknen dlu penuh jerawat batu naik..nk sentuh pn sakit..sy pkai pncuci shaklee..bile kndungan dah besar dlm 4 bln.. jerawat sume ilng.. flawless sgt kulit alhamdulillah..sis tggu jelh camne nnt..kdg smntara je sbb hormon

VIP Member

normal sis, just jaga skin barrier je. cleanser moisturizer and sunscreen thts enough. ❤️ kalau nk hilangkan parut acne boleh pkai azelaic acid safe utk pregnant momy.

jaga2 nanti suami cari madu

8mo ago

aiyooo, sikit sikit madu. sikit sikit madu. Jangan jadi toxic sis. Org tu tanya pasal acne masa kehamilan je. Cuba bagi komen positive sikit sis.