Lendir Putih Susu

Hye ibu yg tgh pregnant , pernah dak jadi mcm nie ? Keluar lendir putih susu mcm nie ? Nie keputihan atau tanda2 yg perlu allert ? Saya baru 15 minggu pregnant . Tolong bantu saya . Kalau bahaya , saya nak ke hospital .

Lendir Putih Susu
14 Balas

Samalah mcm saya wak, saya pon 15 week, tapi saya mmg sebelum pregnant lagi ada masalah keputihan, sebelum pregnant selalu makan yougurt dgn pati cranberry (beli kat watsons) alhamduillah kurang keputihan. Tapi lepas pregnant saya tak makan sbb takut tak sesuai (saya pernah gugur sebelum ni, so saya jadi trauma pastu terlebih berhati hati 😂) Saya tanya nurse dgn dr, diorg kata kalau tak gatal, or bau & warna tak pelik, tu normal, cuma kadang2 saya punya mcm putih nak ke kuning sikiiiiittt je, next cek up saya nak refer dr balik.

2y ago

Sorry tanya , keputihan awak pon jadi mcm saya jgk ka ? Mcm lendir2 tuu ? Sbb saya firstime jadi mcm nie😅tuu yg takot tuu . Saya dok pikir tuu lendir tanda nk bersalin , sbb sblm nie masa nk bersalinkan anak first kluar lendir camtu darah , tapi nie lendir jaa . Takot jgk , kang terbernak awal haaa . Saya pon engt nanti next check up nk inform doc pasal nie haa .

Saya pernah keluar lendir mcmni juga masa pregnant first baby. Dr kata normal. Cuma kena monitor ada tanda2 lain mcm nak bersalin atau tak. Masa saya dulu, 2-3 hari lepas keluar mcmni terus turun darah & bersalin 22w. Saya pun dah rasa contraction dari 2w sebelum keluar lendir mcmni. Baby tak survive sbb kecik lagi. Kalau ada contraction pegi terus ke hospital.

2y ago

Salam Takziah yaa awak . Semoga ada rezeki lagi utk awakk .

hi awak. normal semasa pregnancy ada keputihan. tak normal kalau keputihan bertukar colour warna kekuningan nk mcm hijau, kelabu. keputihan berbau. keputihan yg menyebabkan kegatalan yg teruk. itu awak kena inform misi masa checkup. utk misi ambik sample utk test.

2y ago

15weeks baby betul2 pramatang sgt awak. sbb baby masih dlm fasa pembentukan. kalau risau cuba pergi klinik swasta utk checkup okay. jgn tunggu. masa checkup tanya doctor bhya tak keputihan mcm ni.

Hi 👋🏼 selagi tak berbau okay je. Dulu pregnant saya pun mcm ni tapi time pregnant kena jaga kebersihan kat bawah betul betul. Jngan biarkan basah selepas buang air kecil, dh buang dh cuci lap smpai kering in shaa Allah keputihan mcm ni kurang

sy stiap hri akn klua kpthan mcm tu + hijau jernih mcm hngus...tp xbau xgatl dh ambk smple result nya GBS+....dh insert 2× & mkn antibiotk tp ttp sma klua jga smpai sy xthu nk buat mcm mna dh...

2y ago

kan sma lah dgb sy....hrap² bby lhir nnti sht jaa....risau jgk kna jgkitan...hope smpat laa on antibiotik sblm bby lhir nnti...

Saya pon ad masalah keputihan warna dh kuning2 tap tak gatal takde bau next week baru nk jumpa dr hurmm risau jgk tp mmg sblm preg pon ada masalah keputihan dh masuk ubat byk kali tetap sama

tkde apa pun tu dulu keputihan saya pun mcm ni , saya tanya misi & tunjuk gambar lepastu misi refer doktor untuk amek sample . Alhamdullillah okay je tkde apa #bebasgbs

awak tunjuk gambar ni kat klinik ya, saya masa 20w kot ada lendir keluar jugak. saya check dgn klinik swasta & dorang buat swab. alhamdulillah okay je

kurangkan makanan manis dan buat swab test dkt kk takut ada gbs. normal utk ibu mngandung byk bnda sensitif skrg so kna jaga pemakanan ya minum air msak byk2

ni keputihan saya pon kerap sangat keluar mcm ni time pregnant..klau g klinik buat test takut ada gbs.

2y ago

Ok yka , baik lahh kalau camtu . Lega sikit bila dpt positive comment mcm nie . Thankyou sbb response