asik muntah dan loya

Hy, sy pregnant 6w, ad x cm sy asik muntah dan nk baring ja 🥲 baru mkn sikit ja trus muntah dh tu xleh masuk pape lgi, smpai berat badan turun 3kg 😭 ada kah tu normal 🥺

9 Balas

Mmg sama mcm sy masa awal pregnen. Dah 3bulan baru hilang(tapi tak hilang terus, mual tu kejap2 datang) berat sy dari 50 turun jd 47. Mmg lemah sgt badan masa tu, orang kata baby dah amek zat kita. Sbb tu kena makan buah & sayur byk2 bagi tambah zat kat badan. Masa sy mmg tak lalu nak makan sbb makan je mesti muntah. Awk cuba makan buah delima dgn buah jambu batu. Kalau mual cuba minum air lemon suam tanpa gula(tapi jgn kerap minum takut sakit perut)

sama laa saya awal pregnant dulu memang hari² loya dan muntah je smpai laa 15 weeks ok sikit.. Berat badan tak naik² tapi kandungan makin membesar 😂 Makan apa pun tk naik² jgk smpai nurse pun bebel 🤧 Skrg dh 21 weeks alhamdulillah berat dh naik sikit².. Harap² check up nnti semua ok lah 🥲

Normal awak.. kena tabah k time ni. Sbb mmg letih lesu sgt badan rasa nak nangis. Try minum jus2 sedap, air manis sedap2.. time ni makan je apa nak makan asalkan boleh telan tekak. Jangan sampai dehydrated nanti kena masuk air kat emergency. Saya dah 18 weeks masih ada alahan, berat pun tak naik2

sama la, ini masuk 18weeks baru hilang loya & dh boleh makan nasi, awal2 dlu nasi pun tak boleh makan, sampai turun 5kg. so saya gnti dgn makan roti or biskut, nestum mcm tu. alas jugak perut dengan buah2. try ambik portion mknn sikit2, tapi berulang.

normal sy pun alahan start 5w. hilang slow² bila masuk 14w. sis kena sabar jela. nanti dah tri2 akan hilang dgn sdri. buat masa ni sis try dulu mkn apa² yg boleh masuk dlm perut. jgn biar perut kosong nanti mkin teruk.

mmg mcm tu..sme mcm saya..takleh buat apa..minum air masak pun muntah..lastnye g hospital,masuk air sampai 8 botol..warded 2 hari

Saya pun baru masuk 7weeks. Sama jugak 🥺 saya sampai nangis. Tapi mcm yg lain ckp kena paksa makan jugak.

Normal. Tp kne paksa mkn & minum. try & error cari apa yg blh di makan. Folic acid jgn tinggal

normal yunkk. sama laa