Luka ceaser

Hri ke 50 berpantang.. Luka czer kt luar dh ok, cuma nya bhgian dlm masih rsa nyilu2.. kenapa ye.?? Smpai skg sya tkut nk buat keja lebih2, takut sgt.. ada cdgan vitamin yg boleh cepat Luka dlm sembuh.,?

14 Balas

kebiasaannya awal2 mmg akan rasa ngilu bhagian dalam.. sye pun sama, dh 3bulan.. sy mmg xde buat keje berat², sye cuma memasak n kemas umah sikit² , yg lain suami buatkn basuh baju apa semua .. cuma kena hati2 la, jgn buat keje berat².. and xbole lasak2 sgt... bykkn mkn buat oren.. tkpun gantikan dengan vitamin c.. mcm sye , sye consume vitamin c yg effervescent tu.. alhamdulillah okay.. tpi atas org kot, sye pun x brani nk suggest.. hihi... sblm preggy lagi sye dh minum.. and 2bulan lpas brnak, bru consume smula.. skg dh 3bulan daa..

sy 1 st baby pun czer,,, klu bab2 buat krja berat/angkat berat anak dh 2 thun pun msi krg buat masa tu,, skrg amoi dh 3y tpi otw ada adik lagi🤭so yg czer mmy d luar sna,, biar bdn rsa semua dh oky,, dh tak skit ke atau mcm biasa sja,,msi perlu d jaga ya,, knpa dr suggest klu czer mmy blh pregnant baru lps ank dh 2y or more sbb luka d pert ni bkn mcn luka kena pisau d jari yer,, perut ni luar dh oky dh sbb luar cpt sembuh dan kering,, klu d dlm tu akan lmbt juga proses sembuh sbb dlm perut sllunya basah tau,, oky take care ❤️

Saya awal2 dulu ada rasa ngilu2 belah dalam bahagian tepi czer. Dr kata mungkin terlalu renyah. Sebab anak saya prolong jaundice. Memang takde istilah rehat. Tiap hari turun naik tangga kena gi checkup kk. Lama2 dia ok sendiri. Sis takde followup checkup dr ke? Macam saya sampai 4 bulan ada followup dr. Tiap bulan dr akan scan. Akan nampak condition rahim, jahitan dalam. Dr siap tunjuk jahitan kat rahim walaupun saya tak faham apa yang dr tunjuk tu 😃

11mo ago

Tapi kalau sis rasa dah ok, nifas dah stop. Ok la tu. 😊 masa saya dr risau sebab nifas tak stop2. Tu yang dr still followup aje. Kalau sis nak buat papsmear dah boleh dah dr kata lepas 3 bulan dah boleh buat. Jumpa o&g terus.

Sama. Saya pun still rasa nyilu kat dalam. Kdg2 rasa sakit kat dalam tu. Baby dah 6 bulan dah. So far memang makan benda yang berkhasiat. Sayur, buah tu memang makan selalu. Tapi tetap rasa sakit kat dalam. Nurse checkked perut masa checkup sebulan after bersalin je. Lepas tu dah takde dah

maaf saya tiada pengalaman , sayaa before hanbis pantang Alhamdulillah sihat and tak pernah ada rasa sakit dibahagian czer , saya banyakkan berjalan cumaa kena slow slow je jalan . cuba sis alert dekat pemakanan sis dan banyakkan ambil makanan yang sihat

Saya dah 4 tahun czer. Actually memang dalam tu masih lagi nyilu. Luar tu kadang² pandai datang rasa gatal. Mungkin saya yang tak reti jaga kot. Lagipun saya main sukan. After sukan memang akan rasa sebu bahagian tu.

maaf takda pengalaman. sy hari ke 50 dah sihat walafiat badan. takda rasa ngilu ke sakit. mungkin puan boleh tanya nurse bila check up baby nanti.

saye 4bln pon..kalo tersalh mkn..luke luar yg kering pon akn berair lg.kene rajin lap² .juge kene byk mkn sunkis,vit c..

terima kasih ibu2 yg berkongsi experience n info... sgt2 membantu kurangkan keliru n legakan Hati ni.. thanks a lot ibu2

saya anak dah 1tahun5bulan kadang ii memang akan rasa ngilu ii dekat belah dalam .