luka episiotomi

Assalamualaikum ..sy berpantang hari yg ke 37..luka bahagian luar dh ok..cuma bhgian atas dkt dgn lubang faraj tu masih belum cantum..ad yg tahu x nk guna ubat,atau gel ap2 untuk cantum luka tu..

10 Balas

sy pn sma mcm tu sis, sy just guna ubat kuning dn tiap kali lepas kencing , mandi atau buang air besar sy akan lap bagi kering bru letak ubat kuning. tpi bhgian dlm tu agak susah dn sakit sikit klu nak tekap ubat kuning jdi sy letak ubat kuning dlm botol spray kecil dn spray bahagian tu.

Sya punya kt tepi miss v tu.. X thu luka x cntum ke terlebih isi.. Dya wrna merah lgi tpi x sakit ap dh pun.. Bru ni g kk cocok ank 2 bulan.. Nk tnya nurse x teringat pulak.. Huhu..

dia bila mcm tu, rasa sakit kt bhgn tu eh? sy tak tgk lagi luka tu, tapi rasa macam sakit sikit dkt dgn faraj tapi luka dh cantum

Akk guna pncuci nie dik klu nk cpt kn luka tu baik,try lh cuci brsih n lap ngan kering..insyaAllah dpt mmbantu

Hi. Sekarang dah ok ke? Saya pun jadi mcm tu . Dh sebulan . Awak buat mcm mana ya 😭😭

Saya guna lukano utk sapu dekt luka.. Alhamdulilah dlm smngu cntu.. Luka da ok..

Guna hydrocyn sis. Doktor sugguest kat saya suruh cuci luka sendiri kat rumah

sapu ubat kuning je... nnty lama dia cntum sndiri

Tt sapu apa ya bagi cantum.. Sy pun sama mcm tt

Boleh try yg ni...sapu kt tmpat yg luka tu

4y ago

Kalau ceazer boleh guna ke