Janin tanpa nyawa dalam rahim

Hr ni hr sy rs lbh baik sikit dr kelmarin.Kelmarin sy mmg nangis sepuas2nya sbb ms doktor bgtau janin sy dh x denyut jantung lagi sy dh menahan perasaan.Sampai rmh baru sy nangis sepuas2nya sampai mata kembang.Skrg sy cuma nak double check yg janin berusia 2bln lbh ni mmg dh x bernyawa lg...Sy nak usaha cara lain utk paksa dia keluar.Sbb risiko cuci menakutkn sy...Sy nak dia keluar semulajd..Doakn sy ya mommie semua......

Janin tanpa nyawa dalam rahim
40 Balas

Tahun lps sya hadapi apa yg puan rsa. Di kala hti dh sronok sgt sbb nk dpt bby tp diuji dgn kndungan x jadi.. Sya dlu lps pi klnk dktor sruh refer hsptl so kt sna depa akn check laluan smua.. Lps sruh blik umh bgi masa 2mnggu utk trun sndri.. Cm sya sbuh trjga sbb rsa ketumban pecah.. Bsh ktil.. Pi tndas nk kncing trkjot tgok ketulan darah bsr kluar. Lps tu hsbnd bwk pi hsptl trus msok wad sbb ktumbn pecah. Esok nya cuci alhamdulillah xde pape.. Kmkite cuma di momok kn cuci tu sakit.. Xde la ok ja biasa.. Ambk masa sya pulih smngt mngis.. Wlopn sya dh ad ank 2 org tp rsa sdih tu x tau nk gmbr kn. Tp alhamdulillah bila redha insyallah Allah akn prmudahkn. Alhamdulillah skrg sya prgnd lagi bru 8mnggu namun sya hadapi mslh ketakutan yg mlmpau.. Saya tkot kjadian thun lps brulng...

3y ago

Aminn...

salam takziah sis. In sha Allah, akan ada rezeki yg lebih baik menanti sis selepas ini. Jgn takut utk mencuba lagi. Saya faham perasaan sis, sebab saya pun pernah alami perkara sebegini 2 kali dan alhamdulillah, kedua duanya saya tkde buat procedure cuci sebab keluar dgn sendiri. Tak lama selepas itu, alhamdulillah saya pregnant lgi dan sekarang dah masuk 25 weeks. Apa yg penting, percaya padaNya, Dia akan bagi apabila memang sudah tiba masanya.

3y ago

mungkin ini yg terakhir...sbb dh trauma 4kali gugur termasuk ni...Sy dh ada 3org cahaya mata...sdh tu mmg adalh sbb moment ms mengandung masih segar dlm ingatan lg..Dan masih alami..Masih muntah,masih pening,masih ngidam mcm2...wpun janin x bernyawa lg...X tau nak kata apa keguguran kali ni...mmg lain sngt dr keguguran yg sblm ni...Yg sblm ni mmg akn keluar drh dulu lps tu sakit....Tp yg ini lgsg xda rs apa2 lgsg x keluar apa2 drh pun.....Sy cuma pikir teruskn kehidupan bersm ank2 yg ada dan suami je...

sama mcm saya sis.. bila doctor ckp sy dh kguguran (8/1/21) baby dah xda heart beat.. sharian jg sy mnangis.. smingu jg krap mnangs.. tapi sy redha.. sedih teramat sgt.. harap kita tabah ya sis .. moga ada rezeki lg utk kita.. mc*3kali

be strong sis. insyaAllah ada rezeki yg lebih baik akan dtg. amin... biras saya juga baru je jadi, kami 1family dh excited sbb twin. pd mulanya sorang je yg pergi. sorang lg selamat tp dia di luar rahim so terpaksa buang juga.

3y ago

minum air kunyit campur madu untuk kecutkan cyts tu

sbr sis. sy penah rasa. bukan 1x tp 2x. tp bila kita belajar utk redha n terima cpt kita dpt moveon n usaha lg. mcm case sy berlaku june tahun lepas. august tu sy dh pregnant semula n skrg nk msuk 8 bln pregnant.

3y ago

sy dh 3kali keguguran...dan yg ini mungkin ke4...selagi janin x keluar selagi tu sy belum anggap sy gugur lg...Sy masih menunggu....

sis klurkan janin mcm mna yee?sy esok diberi ubat kimo sbb mngdung luar rahim..sbb thun lpas da operate skli..n potong tiub..so kli ni nk elak tiup dipotong doktor kta stu lgii cra adlah ubat kimo...

salamntakziah.. sy dh kena mcm ni 4x.. sedih bila ingtkan.. dh cek nadi, dtg lg xda.. reda jela mampu tp jd trauma... ni br tau pregnant lg.. saya jd risau... moga kalinni merasa baby ...

3y ago

terima kasih.....ye ke...Allah...Sy ni pun mmg dh 4kali termasuk yg ni..Tp baru prnh kne mcm ni..Sbb gugur sblm ni mmg akn sakit dulu lps tu keluar drh..Yg ni lgsg xde apa2 tanda gugur...Dr awl dh sy mmg x nmpk pun denyut jantung baby sy ni..Seawal 6minggu...org usia tu dh nmpk jantung..Tp sy ni sampai hr ni x nmpk pun jantung baby wpun membsr mcm biasa.....hmmm...entahlh..Allah lbh mengetahui.Sy doakn sis dipermudahkn dan dilindungi sehingga baby lahir ke dunia...Sy pun ada perjuangan sy sendiri ms mengandung ank pertama sampailh dia lahir...alhamdulillah...Sblm keguguran lg sbb dh ada tanda sakit perut...sy pergi je berurt pd usia 2bln lbh...wpun mak su sy menentang..dia kata jgn berurt nanti baby kamu hancur...Sy tawakal je yg penting ada usaha sy utk mempertahankn kandungan sy...Alhandulillah jumpa tukang urt bertauliah tiap bulan berurt utk betulkn keadaan baby..Ms usia 8bln ada pulak komplikasi..kne jangkitan kuman disbbkn keputihan melampau....dh rs nak beranak..Nasib baik dokto

Be strong sis , saya baru je lepas habis pantang sebab dnc . Tapi saya kantung kosong x de janin , dnc x sakit pn sis cuma mcm saya sakit pinggang sbb bius seprauh badan 😊

3y ago

insyaallah...sy cuba kuat wpun kdg2 tersungkur jugak.Ye ke...Tp sy bkn kantung kosong...yg dlm gmbr tu adalh cyst sy sbsr 9cm..Janin sy mmg masih ada dlm rahim sy ni..mmg jelas hr tu ms doktor scan dr bawah.

salam takziah yea sis,sis redha yea dan fokus pd 3 org anak sis..mcm sy masih lg menanti,sy pernah 3 x gugur..kadang tu rasa x sabar sgt nk ada zuriat sendiri

3y ago

sama2....aamiin...Doanya sy kembalikan kat sis ye......

moga d permudahkn urusan sis....aamiin.. sy pn penah keguguran mse kndungn 10w...doc bg mse smggu biar kuar sndri...alhamdulillah..smua nye kuar sndri kt umah...

3y ago

ye lh...sbr je ni...minggu dpn pergi appmnt kat kkia mcm biasa je lh selagi janin x keluar.