rasa tertekan dgn org keliling

kadang rasa penat sangat badan niii. hampir setiap hari sakit badan and rasa bisa ii badan,ada yg kata maybe pemakanan sy tk betul. apa yg tak betulnya sy sakit badan sbb dah masuk trimester3 agak kecik hati,sampai ada yg kata sy ngada ii. sy yg melalui fasa tuuu sampai mlm ii tk blh tido nasib suami memahami and selalu sgt tolong sapukan minyak angin. sy jadi sedih+down bila org terdekat sebok nk samakan dgn pregnancy dorang. mmng lh sy first mom tapi sy tkde lh bodoh sgt bab nii sy tahu benda nii semua normal sakit ii badan. kadang sy tak larat sy minum milo waktu pagi pon org judge sy padahal sehari satu cawan milo jee pastu minum air kosong byk ii. sampai sy terfikir aku nii lembik sgt ke,org lain kuat knp aku sampai nangis ii sakit badan. kadang kalau sy tgk suami penat mlm ii tuu nangis tk keluarkn bunyi sbb tknk susahkn dia. sakit yg ibu mengandung rasa nii hanya kita sendiri je yg tangung,sy tk mengeluh,sy tahu nii nikmat rezeki and ujian yg allah bagi sy bersyukur sgt dpt merasa nikmat rezeki mengandung tapi mental sy jadi stress dan tertekan sgt bila org keliling judge sy. sampai satu tahap sy dh rasa mls nk cerita apa ii kt org sbb takut kena judge. yg sedihnya yg judge org terdekat sesama perempuan plk tuuu yang lelaki elok jeee faham situasi sy tgh sarat nengandung #firstbaby #sekedarmeluah

4 Balas

Mmg sis normal sy pn jumpe pppuan jenis cmtu.. bile kte tanye pasal ade x alahn mcm ni.. die jwb die xde pulak cmtu.. mcm nk tnjuk yg die hebat la.. pdhal die pn pnh ase mengandung tu mcm mne ape salahnye kd supportive.. bnde cmni pn nk tnjuk sape hebat.. x fhm sy.. kalau org tu hati bersih die akan jwb je” xperlu isau semua org alahan n journey lain2” blh je jd org positive cmtu.. sb tu time sy pregnant sy xnk bsosial sgt dgn org.. ape2 pn sy tanye mak sy je xpn sy bykkn mmbace so sy tau ape yg normal time mengandung..

yesss..y suke mngate tu pompuan..mcm dieorg x pernah rasa..tp acah2 dieorg hebat tepis sume sakit pening Mase peknen.ape salahnya bg kate2 positif..tp lbh suke menyindir..ati busuk kot.xpe sis pe pun anggap kate2 negatif tu xde makne.bt ape y badan kite mampu..klau ikut Kate org lg sakit tubuh bdn kite.sbb nya ada org d beri tubuh y lasak Mase peknen n ada y d uji dgn alahan dn rasa tubuh lemah.sy pun dah rase dgn 9 Kali peknen..sume berbeza

Kalau sy jumpa org kuat sgt nk bercakap/ menegur ni sy jauhkan diri dari dia. Ada satu masa mak sy sendiri tgh mood nak memerli je. Sy jauhkan diri lama2 dia ok je balik. Lg senang jauhkan diri la. Takpayah layan tak payah dgr so tak makan hati. Perhubungan pun terjaga sbb tak jd gaduh. Kalau layan dan dgr mmg lama2 kita tak tahan juga sampai bole jd gaduh

kesiannya sis.. semoga dipermudahkan segala urusan ya 🌹