Penat sangat sbb ank melakat sntiasa...

Hii...x tau nak luah dekat siapa...nk luah dkt husbn pn nth la...lpas tu dngar mak sndiri ckp x tau nak cri keselsaan ank..pdhal ni ank first dn pnglmn pn masih sdikit...dn perlu belajr bnyk lagi...ank pula meragam ..mengeliat teruk habis smua susu yg bru disusu kluar balk...ank bru sbulan lebih..kdng tercubit....Allahu...lpas buat cm tu rasa berslah sngt ....x tau nak buat ap...😔😔😭😭

4 Balas

normal je bby newborn mengeliat. habit ni sampai die 3bulan nanti. lps susu kena picit pipi die, sbb bby suka simpan susu dlm mulut. sbb tu bile ngeliat susu keluar balik. picit sampai die telan susu dlm mulut tu. anak meragam tu biasa je. cuma kite kena pandai pujuk. and kena tau punca dia. mcm sye kalau ltk ank, ltk skli dgn baju sye dh pakai. sbb kekdg die nk bau ibu tu je sbb tu die nk melekat je. meragam boleh jadi nk susu lagi, kembung ke, x selesa ke, panas or sejuk sgt ke, pampers kotor ke. lps mndi awk boleh urut2 dkt kaki baby, tgn die, muka dia. lps tu boleh bagi pacifier utk tenang kan bby.

Assalam sis ..sis sbnrnya penat & stress, sy fhm perasaan sis sbb sy pun mengalaminya tp blainan situasi...sy pun baru je habis pantang pada bulan lps. Dalam usia baby sis dia perlukan keselesaan, klu meragam sis cuba tenangkan baby...angkat baby usap blkg t'utama lepas myusukan bby kena sendawakan kekdg tu yg buatkan baby meragam...bla sis penat perlukan rehat sis bg baby ngn suami, atau ahli keluarga yg lain supaya sis dpt berehat...Baby kuat mengeliat tu perkara biasa sis, baby sy pun sma gak kekdg smpi kita tbgn sbb tlalu kuat mgeliat...apapun sis bnykkn bsabar ya..

Jangan stress2 sis cuba cari punca, anak kembung ke , anak xselesa ke , pempes penuh ke , kena tahu apa dia nak , inshallah bila tau punca kita happy anak pun happy , sebulan ni mmg dia nak membesar ni org pangil growth’s spurt nak berubah bulan , anak sy sampai tido kena atas tangan peluk dia tp sekejap je sekarang dia xnak dh sy pulak rindu moment tu 🥲

ntahlah saye dh ank ke3 ... 3-3 jenis melekat 🙃 penat sgt penat dgn nk urus kakak dia bru 2y2m , abang dia sekolah .. nasib suami memahami part xsenpat nk urus rumah n mkn sehariab