# Dibenci Anak tiri...

Maaf cuma nk luah.. Mcm mna kita nk buat ank tiri x benci kita??? Sy ad 3 ank tiri y msih bersekolah.. Hampir 3 tahun sy masuk dlm kluarga nihh n sy dikurniakan seorang chaya mta y baru berumur setahun... Alhamdulillah mereka syg adik kcik mreka wlaupn benci sy.. Dh mcm2 sy usaha tpi x brjaya mnambat hati ank2...suami sy dgn ummi mreka bercerai dua tahun sblum sy dn suami mnikah... Pnah la sy curi2 bca wassup slh seorang ank, terkejut jgk sbb ummi dia pesan "jgn mkn ap y mk tiri ampa tu masak, abh hampa tu dh kna nsi kangkang. Moh dgn ummi dlu pnas baran, psaipa ngn pmpuan tu ikot ckp ja...berak kncing hmpa dlu abh x pnah peduli tpi psaipa kalini semua abh hampa y buat.siap buat kerja rumah lgi, dlu ngn ummi abah hmpa x klapaq pn wt cm tu".. Ya Allah... Sy x pnah wt bnda pelik cm nsi kankang tu..suami sy pnah bgitau sy, buat ap dia nk berperangai mcm dulu, tu mknanya xda perubahan diri...bila dh buka bku baru mstilah perangai pn kna brubah spaya tidak gagal lgi sperti y lpas...knpa dia hasut ank2 mcm tu.. Ap salah sy??x semua mk tiri jhat mcm dlm tv.. Ank2 sllu ckp abh depa lbih pentingkan sy.. Lbih dgr ckp sy...sdgkan sy x pnah control pn abh depa... Ank2 ckp knapa abh dgn ummi lain tpi ngn sya lain perangai.. hmmm...pastu klu sy hulur duit skit tuk ank2 blanja, ummi depa akn ckp sy nie nk beli jiwa ank guna duit..ank2 jnis suka bercerita ngn ummi depa.. Smpai tahap hari2 sy msak ap pn dia akn tau n siap ckp "cuihhh msak tu ja".. Sya penat... Penat sgt.. Dh x tau mcm mna nk ambik hati org nihh.. Kdg2 nangis ngadu kt suami, apa salah sy smpai bnci sy..bab janda suami tu, dia dh pn bkeluarga..suami ckp janda dia sbnarnya nk hak jagaan ank tpi hak jagaan tu diberikan kpda suami sya.. Kdg2 bila sya fikir balik, smua nie x adil.. Suami sy berubah bkn krana nsi kangkang tpi berubah sbb xnk kesilapan y lama berulang lgi..knapa sy y jdi mangsa??? Knapa buat ank bncikan sy??.sy syg smua..xda plih kasih..klu ad terkurang pn sy akn usahakan spaya sma rata.😢😢 #skadar luahan

2 Balas

Hmm susah situasi awak nie. 1st of all, awak x sepatutnye bace massage anak tiri dgn ummi die tu. Sepatutnye kena minta izin anak tiri. X baik tau ceroboh privasi org walaupun die budak2 lg. Dan kenapa ye awak baca massage tu? Untuk apa ye? Awak kena tau budak2 tu ada mak mereka lg, n experience mereka dgn abah n ummi mereka, was not a good experience. Awak mmg x salah apa2 pun dlm hal nie. Kena byk bersabar. Yg salahnye abah mereka (suami). Suami awak kena terangkan pd anak2 die what is the situation right now. Kena ada persetujuan dr ummi mereka juga. I am very sure, kalau situasi awak di tempat ummi mereka, u will react the same thing. I will react the same thing to be honest. N i will teach my kid to be respect their step mom but dont trust her. Its just bad experience yg ummi die x dpt dr husband die sebelum nie. So, die nk satisfy herself, cuma anak2 die je lah. Apa2 pun lpas nie, awak dah tau situasi sebenar dgn anak2 tiri, jgn paksa mereka untuk suka apa2. Ummi mereka ada jumpa x anak2 die dlm weekend ke? Give her chance, extra time untuk die bersama dgn anak2 die. In mean time, baiki hubungan dgn ummi mereka juga, walaupun kita benci, sakit hati, its okay, just do it for the sake of Allah n the kids. Lg 1, jgn putus asa ye. Insha Allah anak2 tiri nie akan membesar. Dan mereka akan tahu juga mana yg baik mana yg buruk.

Setuju dgn Tak Sepatutnya Baca Mesej Anak dgn Umi Dia. Kan dah buat awak lagi resah tak tenang. Awak seorang ibu juga. Mengadulah pada Allah, kawal emosi dan tindakan, teruskan buat baik kerana Allah, bukan untuk manusia.