Zincofer Tablet

Hii mommy to be ! Nak tanya . Last week masa saya buka buku pink nurse ada bagi zincofer tablet. Everytime bila saya makan , mesti badan rasa lemau , nak muntah and pening kepala . Normal ke ?

14 Balas

Saya pun macam tu sblum ni asal minum je mesti muntah balik. Nurse ada ajr cara makan, lepas minum zincofer tu makan buah oren sunkist. saya dh cuba tk menjadi jgk mesti muntah balik.. Sampai hari check up hb drop dari 12 ke 11.4.. And then sy beli maltofer kat farmasi. Nurse suruh minum 2 biji sehari, ok laa hb naik balik dri 11.4 ke 11.7.. tapi still dalam pemantauan lah skrg.. 🤧 susah hati betul kalau hb drop macam² kena.. sampai kena ambik darah 2 kali lepastu kena check bp selang sehari selama 6 kali.. 🥴

2y ago

Sama la sya maltofer mula2 oke hb 12 tapi sya skrg dah 35 weeks da on maltofer 4 biji Shri pun turun jgak hb jadi 8 . Tukar sangobion lgi turun hb jadi 7 . Skrg on iberet Alhmdulilah naik blikn.

Hi awk. Sy pun sama, doc prescribed sy makan zincofer sy hb drop dr 13 ke 9.8 lepas mkn & everytime makan, sy akan mengalami ciritbirit. Kalau x pun sakit perut yg xth sbb ape. Then sy brenti je terus. Sy minta doc bg ubat lain. Now doc bg ubt lain. Better awk pun sm. jgn teruskn mkn kalau rasa xleh telan. Nnt inform pd doc, doc akn bg ubt lain 👍🏼

Mula2 buka buku pink saya pun diberi zincofer. Tp tkleh makan. Sejam lepastu mesti muntah pastu saya makan obimin okay je. Tp ni masuk 35 weeks hb saya jadi 11 baru tukar zincofer balik. Saya makan sebelum tido. Time dah ngantuk sangat2 okay pulak. Kalau tkleh boleh mintak tukar kat nurse atau beli sendiri tp bgtahu nurse.

2y ago

Okay noted !! Baru tahu kena makan before tidur hehe . Thankyouuu sis ❤️

Zincofer iron dia tggi sis.... Kdg ada mom yg tak boleh telan... Sy pun dulu first trimester mmg tak boleh lps mnum je selang 30min confirm muntah... Then sy bgtau nurse... Nurse sarankan try balik bila dah second trimester. Alhamdulillah bdn dah boleh accept...

sy masa awl awl dlu pun zincofer... xleh go... mmg muntah ja kerja... sampai lembik... makan bubur yg kosong yg takda rasa apa apa je boleh.. tu pun buat sendiri bubur tu... sampai doct tukar ubat.. bg iberet.. alhamdulillah.. lega sikit...

saya baru nk try zincofer ni.. sebelum ni obimin tak suai sembelit,tukar iberet tak suai juga muntah belelah dikejekan rasa iron tu LPs 2 jam..ni br tukar zincofer pula xtau la apa jadi NT pdhal dh 37w.. risau nak bersalin drh drop

2y ago

Sy mkn zincofer x sedap perut.. Pdhal sblm ni ok je obimin. Ni dh 30w++ nurse tukar zincofer. Hb ok je 12 ke ats

mcm sy dah 3rd trmster.. xmkn hari2. sbb rasa lain mcm ..bdn lemah .. sy mkn selang sehari. hri yg xmkn tu,sy cover dgn minum susu ibu mngandung tu.. bacaan hb sy tak naik tak turun. stay je..

2y ago

cube try ambik minyak kelapa dara asli dua kali sehari... InshaAllah okey

aah sis...sy dlu pon mcm tu...memang anti ngan zinkcofer...tpi nk buat cm ne...ni semua untuk anak...layankn aja...ada cara lain nk minum dia...telan ubat ngan jus oren ke......

2y ago

Okay boleh try ! Thankyouu awak❤️

Cuba makan selang sehari . Hb saya 12 , dr bagi zinfocer tapi suruh makan selang sehari sebab takut hb drop . Zat besi tinggi kut dalam zinfocer sebab tu mudah loya n pening

2y ago

Okayy boleh try . Thankyou sis ❤️

saya pun xbole makan zincofer tu, muntah balik.. sembelit terok, xthu kenapa.. doc suruh stop just suruh makan iron tablet.. tu pun paksa telan 😂

2y ago

Iyaa 😭😭 Before ni tak takut pun makan ubat tapi ni setiap kali nak makan , nangis dulu 😭