Zat besi cukup tapi hb low

Ada x macam sy?zat besi ckup tp hb susah naik balik,drob masa 4bulan..dari 12 drop ke 10,lpas tu angka hb tu bermain 9-10 , skg dah 7 bulan..esok checkup harap2 hb ada perubahan positive..

3 Balas

Mummy try makan guava and minum peel fresh jambu batu merah juga. Sy time 27w hb drop dari 10.7 sampai 9 😅 dah kene bebel dengan misi kk then pulun naik kan balik. Hari2 makan guava. Minum air guava juga pastu sy ambil ekstrak delima 2 sudu setiap pagi. Alhamdulillah seminggu naik 11 🥰

2y ago

Ohh mummy ada thalesimia ke? Memang risk lah. Plus susah nak naik hb tu. Takpe mummy try je and keep on praying. Take care. May everything went smooth for mummy and baby 🤍

sy kena tgu appointment minggu dpn tgok macam mana, doc dh ambil sample darah keluar result darah sy cair tapi zat besi dlm badan cukup so normal doc kata xboleh buat apa.. tapi tulah hb 10 je, naik sikit2 je .. makan mcm2 dah 😌

2y ago

Sy sblm hb turun tu nes mmg dah tanya ada thalssmia @ x,sy xda sej kluarga yg ada thalsmia..masa hb masih 12 penghasilan darah merah mmg kurang,smpi lah usia kndungan 4 bulan br hb drop jd 10..lpas tu doc ambil sample dna utk check samada sy major atau minor..dna pula kena tunggu 6bln utk dpt result,sempat lagi sy bslin😅

mkn hati ayam. sye last month hb drop 11, lps 2w nak checkup balik, mlm sblm tu mkn hati ayam, naik terus 12.9

2y ago

Ok sy cuba,terima kasih bg tips..