HB low ada x yg x makan ubat klinik ?

Assalamualaikum mommies.. ada tak kat sini yg tak ambil zincofer or obimin or iberet? just makan makanan sunnah atau multivamin lain? atau alternatif lain?

2 Balas

Saya. Tp start antara pregnancy minggu 27,28. Zincofer lama dh xmkn xleh telan. Tp awal tu mkn lg folic Acid farmasi. Pastu dh xmkn. Alhamdulillah cek haritu mujur hb ok. Naik skit sbb musim raya haji byk mkn daging 😁 Tp pasni checkup doktor suruh mkn juga. Dia akan bg obimin

4y ago

tq for sharing mommy to be 😍

Dri first trimester sy alahan dngn ubt..mkn je ubt automatik muntahh .Sy xmkn ubat klinik dan xmkn ubt kat farmasi.Hb mmng low tpy sy mkn kerang,jambu batu,bayam dan limau je untk naikkan hb..Alhmdulillah sngt berkesan . Kalau xboleh mkn ubt just amalkn semua tu.

4y ago

yeah sometimes skip jugak bila badan lemah sbb muntah makan ubat klinik. skg ni gilir2 makan iberet and maltofer. makan iberet sblm tdo dgn sunquick kosong. or kdg2 skip dua2 tu tp still amik folic acid