Berapa Kekerapan penyusuan susu formula untuk bayi 3 bulan

Hati sya risau ni anak first jadi sya tak ade pengalaman. Nak tanya kakak2 dlam ni. Kalau bayi susu formula full macam bayi sya umur 3 bulan dia susu 6. 7 sekali. Sya da cuba bagi 2 jam sekali dia x nak.. Bila betul2 haus baru dia minum susu..

3 Balas

Sis bagi dia berapa oz? Saya dulu mmg bagi 2-3 oz susu, setiap 2-3 jam. Tp selalunya 2 jam dia dh minta susu.. Mcm 6-7hrs tu terlampau jauh sis.. Takut dia dehidrasi jer. Xyah banyak pun bagi dia susu. Sis cuba dulu 2oz, then slowly increase oz dia ikut demand baby. Sekarang ni bby sy masih minum 3 oz setiap 2 hrs. Umur dh 11 bulan.

3y ago

Okey sis sya cuba susu tu pulak tq ya sudi bagi pendapat

sekali minum berapa auns?baby kencing ok?(kurang air warna kencing kuning pekat/merah muda). susu formula lambat hadam. if baby ok,dalam tempoh 6-7hours x ada nangis.no need to worry.

3y ago

4onz. Kencing ok warna kuning. Berak pun ok cuma susu tu dia x nak sngat ke dia kenyang. Sya x ade pengalaman jadi terus risau bila sya tanya baby org lain 2 3 jam dah susu. Sya ade bagi juga selang 2. 3 jam bila malam ja smpai ke subuh masa dia mamai dia minum tapi bila siang dia celik ja mata. Dia x nak minum selang 2 3 jam

*6 hingga 7 jam sekali