Kekerapan Bayi Untuk Menyusu

Salam nak tanya bayi sy baru berusia 26 hari and berapa tempoh kekerapan perlu bagi dia susu, sebab biasa malam dia akan tido nyenyak nak kejut kalau bgun pun dia minum tak minum susu. Sy terpaksa bg dia susu formula sebab ibu dia xde susu badan

10 Balas

Setiap 2-jam for breast milk. Susu ibu cepat hadam. Susu ibu ada je sebenarnya yg buat xde mindset. Sbb tu nk jadi ibu kena belajar,cari ilmu. Bukan simply2 kata xde susu mmg xde la jawapnya. Susu ibu keluar pun ikut keperluan perut baby. Bukannya lahir je baby nk harap susu mencurah2 ke ladang gandum. Perut baby umur 26 hari besar buah ceri je,nk sumbat byk2 kenapa? Muntah,jeluak kang dh pening pulak.

Untuk adakan susu badan,cuba bagi baby bf jugak. Incase kalau baby memang taknak bf atau taknak hisap lgsg,mintak ibu pam. Kalau memang ada rezeki ibu,pam tu akan trigger utk banyakkan lgi susu badan. Kalau susu bdan,susukan baby every 2 hours. Kalau rezeki baby minum fm,susukan baby every 4 hours. Pantau berat baby tally atau tak dengan perkembangan. Ibu jangan stress eh.

Anak saya pun breastfeed + formula, formula tu topup untuk bagi dia tidur lena untuk malam, siang mmg bf je. Kalau sianh 2jam atau 1jam skali, slalunya baby akan bangun xsmpai 2jam dia akan mintak, kalau malam dh bagi bf + formula mmg dia akan lama sikit tidur, kdg2 4jam skali dia bangun mintak susu, xpun 3jam skali. Depends kat baby masing2.

4y ago

Skrg baru 2bulan, alhamdulillah sng je jaga dia dr lahir sampai 2bulan ni, xbnyk ragam

Bayi usia tu kekerapan susu dalam 2 3 jam. Kalau dia tidur kena kejut untuk bagi susu. Kalau tak silap saya, baby tak boleh tidur lebih 3 jam tanpa menyusu langsung..

Klau sis bgi susu formula blh tgk kt packaging susu ad tulis brape bnyk n brape kerap utk baby. Susu formula ni dia ikut berat n umur baby xsma mcm susu ibu.

Macam mana tahu tak ada susu badan ? Baby baru 26 hari should be bf on demand . Kalau dia tidur , kena sentiasa kejutkan dia utk menyusu.

Bestnya baby blh tidur malam.. macam mana sis.. ada tips tak.. baby saya sebulan tapi tak pernah tidur nyenyak waktu malam..

4y ago

Main main la dengan dia time siang,kurangkan bg dia tidur siang,buat tummy time,nnti malam dia tidur la sebab betul2 penat time siang

2-3 jam sekali. Anak sy 2 bulan jenis tak bangun malam. Tp sy kasi susu jugak😄

Huhu.. Klu bayi saya kjp2 bgun nangis.. Aiyoo.. Huhu

Kena kerap bg baru susu Ada...