keguguran

Harini sy g cek...dh d sahkn keguguran...doc bg masa 2 mggu untk drah tu tuurun...kalo x abis kena cuci... Ad cara x mcm mna nk trunkn sendri supaya sy x kena cuci

27 Balas

Sya pn prnah keguguran.. Tpi x dnc.. Jnin turun sndri.. Mula2 doc scan xnmpk kntung.. Doc blg kndungan luar rahim.. Seminggu kemudian perut sakit sgt.. Admit hospital.. Rpanya dya dah di pembukaan laluan kluar.. Mnanggis2 sya than skit.. Sya ckp "baby, klau nak kluar mama redha..mngkin blm msanya.." Lebih sakit kguguran dri melahirkan anak, sbb melahirkan kita brpantang dgn baby di sisi sdgkn yg kguguran 😔.. Takziah sis.. Semoga mommies yg tgh brusaha saya doakan agar dipermudahkan dan di berikan rezeki.. Pada yg sdg mnunggu due, semoga dipermudahkan urusan kalian 😊.. Pada yg kehilangan, takziah.. Semoga diberikan rezeki dan kekuatan.. Aamiin aamiin aamiin ❤️

Takziah sis. Pengalaman saya gugur 2 kali.. Dan dua2 tak kena dnc sebab janin turun sendiri. Doc pernah pesan dkt saya jgn makan apa2 yg paksa janin tu turun. Contoh mcm nenas, air coke.. Sbb takut bila paksa nnti janin keluar tak complete dan akan jd masalah dkt ibu. Tips saya bila disahkan keguguran, saya cakap dekat janin.. Ibu redha kalau awak dh tak ada.. Tlg mudahkan urusan ibu.. Tolong keluar dgn sempurna sbb ibu taknak sakit lama2.. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan kita..

Takziah sis... Pengalaman saya sewaktu keguguran 2 bln lepas time tu kalau tak silap saya kandungan saya dalam 11@12w... Time tu 2 kali bleeding tp x keluar habis...lepas tu dr suruh tunggu beberapa jam kot ada yg keluar lagi... Kebetulan dr pakar mai melawat dan tnya keadaan sy... dia suruh sy wat dnc terus bkn apa klu dibiarkan lama tkt len pula jadi... alhamdulillah ALLAH mempermudahka semuanya dalam keadaan baik selepas buat dnc... Hope sis kuat ya...

Innalillahwainnailaihiraji'un.. sy pulak first scan 6 minggu, pastu scan 8 minggu, kantung masih ukuran 6 minggu, tiada heartbeat.. kena diagnos missed miscarriage, maksudnya, kandungan x hidup/x jadi.. dia bagi 2 minggu lagi utk tunggu kantung jatuh sendiri.. Saya banyak bergerak, lagipun kerja sy ni banyak bergerak.. Masa 9minggu hari ketiga kantung gugur sendiri, complete miscarriage dan dapat mc.. mudahan lepas ni sis ad rezeki yg lebih baik..

5y ago

Masih lagi sikit2? Takut kalau dibiar terlalu lama, boleh jadi jangkitan dalam rahim

Takziah atas kehilangan. Pengalaman sy gugur 7weeks, masa bleeding tu ingat dah keluar habis. Rupanya belum. Incomplete. Ikutkan doc nak cepat, dia suruh cuci. Sy kata bagi sy masa. Sebab takut. Dalam masa yg sama menahan sakit. Doc bagi ubat kecutkan rahim. Tak sampai 2 jam, dia 'poop' keluar sendiri. Hilang semua kesakitan. Alhamdulillah.

Kenapa takut nak cuci ye sis? Inshaa allah takda pape. Pengalaman saya, saya tak tunggu turun sendiri, saya terus pergi cuci. Time cuci doctor bagi ubat tidur so sy tak sedar apa2 pun. And alhamdulillah 5 bulan selepas tu sy hamil semula. Now anak saya dah 10 bulan. Jangan takut utk cuci kalau itu yg terbaik utk sis :)

pengalaman sy gugur msa 6w..doc tahan 2mgu tngok turun sendiri x.. tp xde bleeding pn. tgu lagi 2mgu..pn xda bleeding.. dpt date masuk ubat kt bawah 3x masukkan sbb semua ubat keluar balik. sudahnya kena cuci.. alhamdulillah xsakit sbb bius btl2 jalan baru dorg proses. sekejap je siap. xsmp 10minit

Pengalaman sy dlu misscariage , x kena cuci sbb smua complete keluar ..blk pantang dkt kg, emak buatkan air rebusan serai ,alhamdulillah , keluar ketul2 smua .. dlm 2 mggu dh bersih .. ubat Antibiotic pon sy habiskan yg Dr bg .. dh sihat sy pergi repeat scan , Alhamdulillah..semua okey .. ✌️

Sy pun sama. 16hb cek heartbeat ada. 19hb spotting start. 20hb hi cek Dr cakap heartbeat ada ckit lambat. Harini cek dah xda heartbeat. Kena stop duphaston. Lepas tu tengoklah minggu ni ngan minggu depan turun sendiri x. Ini kali kedua xjadi. Last year first time xjadi, turun sendiri.

Banyakkan berjalan. Sy gugur january 2019 ritu. Malam tu dh bleeding, g klinik doc ckp memg tunggu masa nak jatuh. Dia suruh banyakkan berjalan. Ptg tu jugak g jalan2 kat mall, malam tu dh turun semua. Esok g hospital check and rahim dh clear

5y ago

Bleeding before gugur memg sikit2 je tp dia berterusan. So lama2 jd banyak..