URI

Harini scan 28weeks nak tengok keadaan bby. Lepas doktor scan, cakap size bby okay. Bby aktif. Kuat menendang pula tu? lepastu scan uri. Doktor kata uri dekat bawah. Saya macam blur? Apa uri kat bawah. Sebab firstime kan hahaha. Doktor panggil doktor satu lagi. Diorg cakap uri saya dekat dengan bawah. Saya masih blur. Cuma doktor cakap takpelah saya adjust appoinment awak dgn doktor pakar saya ya. Ada ke mommy2 yg kat dalam ni sama kes dengan saya? Effect sangat ke kalau uri kat bawah? Atau any suggest supaya saya lebih berhati hati?

URI
48 Balas

Saya last scan 20w..doktor ckp uri ke bawah..tunggu 28w nnti scan lagi..tgok uri naik ke tak..kakak saya nurse..dia ckp kalau uri ke bawah ni bahaya kalau berlaku pendarahan..darah boleh turun dengan banyak..lagi satu resiko bersalin czer..sebab jalan bawah tertutup..

4y ago

Sama mcm sy...uri dekat bawah..28w nnti akan scan lg skali...😳

Jgan risau yea mama xde ape tu.. nnti dia ok.. dulu masa saya mengandung anak nom2 doktor ckp air ketuban sikit.. bile dh nk besalain tu cek balik alhamdulillah semua ok.. 3.7kg bby saya masa tu.. terkjut jgk sbb dokter cakap air ketuban sikit

Uri kt bwh ni mmg bhaya n die bly ttp laluan untk bslin nty...sy ms ni pnh uri kt bwh then doc kte tgk smpi da 30 w nty cmne sbb die bly pusing lg ms ni..Alhmdulillh next cek an doc uri tu da naik smula.Bykkn sujud lm2 sis n doa yg trbaek

Same dgan sy 29weeks uri dekat bawah,detect mase 24 weeks.. nnti 27hb kene jumpe doc lg tuk scan.. asyik scan je tp uri tetap x naik 😥.. mcm2 doc pesan itu x boleh ini x boleh.. smue prgerakan trbatas.. Harap2 ade prubahan nnti..

kes mcm sy. placenta previa type 1. doc ckp ada sampai type 4. uri kalau kat bawah bahaya. kena cser. tp kalau 28 weeks maybe dia ada masa lg utk dia naik ke atas. kalau bersalin bahaya kalau uri keluar dlu dr baby. risiko tinggi.

Anak yang ke dua uri kat bawah scan 2 minggu balik naik balik .. jgn risau sis fikir positive selagi belum due date selagi tu ada masa untuk uri tu naik balik.. Doa banyak2 ye inshallah dipermudahkan

Sy aritu pun doc scan uri at bawah. .siap warning jgn gatal2 nak ngurut or try pape naik kan uri tu. .dia bg tarikh 2mggu tok scan balik. .alhamdulillah scan pastu doc ckp uri dah tak at bawah. .

InshaAllah uri akan naik...sllu fikir positif sis..byk bercakap dgn anak, masa solat tu sujud lama²...sy 36w uri dh naik atas dan kepala baby dh kt bawah...moga dipermudahkan urusan sis.

4y ago

Sama² sis

Bila uri kat bawah, dia akan tutup jalan untuk baby keluar, so nak tak nak kena ceaser, xpe sis.. doa banyak2 ye.. mudah2an lepas ni uri naik atas, banyakkan bersujud.. In syaa Allah..

sama sy mula2 PP type 4..lps 2mgu dtg scan semula dh berubah ke PP type 2..2 mgu lg kena scan lg kalau still kt bwh gak kena tahan trus smpi bersalin.. lani dh 33 mgu. Doakan sy..